Home » Geen categorie » DVOTION Claude Vanheye: Portretten van DJ’s

DVOTION Claude Vanheye: Portretten van DJ’s

© Claude Vanheye, Oliver Heldens 2015

Donderdag 17 januari 2019 t/m zondag 24 maart 2019 Groninger Museum

De befaamde Nederlandse fotograaf Claude Vanheye maakte iconische foto’s van David Bowie, Michael Jackson, Jimi Hendrix en talloze andere popartiesten. De afgelopen jaren fotografeerde Vanheye bekende DJ’s waaronder Armin van Buuren, Hardwell, Martin Garrix, Fedde Le Grand en Nicky Romero. De opmerkelijke serie bestaat uit verstilde opnames die doen denken aan Renaissance-portretten. In het kader van Eurosonic 2019 zijn de foto’s uit deze serie, getiteld DVOTION, voor het eerst te zien.

Claude Vanheye, gelauwerde fotograaf van legendarische rock- en popsterren, kwam pas in 1998 voor het eerst in aanraking met de voor hem toen nieuwe wereld van dance music door de groep Faithless. Bij het concert in Paradiso werd hij gegrepen door de kracht van hun charismatische rapper/zanger Maxwell Frazer. “Ik was nog nooit eerder zo onder de indruk geweest van hoe muzikanten hun publiek in trance kunnen krijgen.” Daarna bezocht hij ieder jaar het dance-spektakel Sensation in de Amsterdamse Arena, maar wist al die jaren nooit hoe hij dat wat hij zag, ook op zijn eigen wijze kon vastleggen.

In 2014 fotografeerde Vanheye op Sensation voor het eerst met nieuwe Nikon 300 en 400mm lenzen, die hij eigenlijk aan het uittesten was voor een andere opdracht. Hij kon toen de dj (Fedde Le Grand) van dichtbij volgen en wist op dat moment onmiddellijk hoe hij de dj’s daarna altijd zou willen vastleggen. Hij dacht terug aan die eerste keer met Faithless en geïnspireerd door hun nummer ‘God Is A Dj’, legde Vanheye de dj vast als een moderne hogepriester, die met zijn muziek het publiek in een bijna religieuze hypnose brengt. Zó ging hij ze vanaf dat moment fotograferen en zo ontstond ook de titel van zijn project DVOTION – toewijding.

De tentoonstelling DVOTION van Claude Vanheye is te zien van 17 januari tot en met 24 maart 2019 in Groninger Museum. Kijk hier voor meer informatie.

© Claude Vanheye, Afrojack 2015

PERANAKAN door Kevin Kwee

19 augustus 2019

POP-UPEXPOSITIE 15 AUGUSTUS Op 15 augustus was de Pop Up expositie tijdens het Middagprogramma van de Nationale Herdenking in Den Haag te...

Lees verder
Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Privacy verklaring
Content Copyright ©2018
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS