Home » Interviews » Silicon Valley; de Gold Rush in beeld
All

Silicon Valley; de Gold Rush in beeld

At a happy-hour event at Rothenberg Ventures San Francisco, Calif. © Laura Morton

Wanneer begon je met fotograferen en heb je een fotografiestudie gevolgd?

Ik ben altijd al dol geweest op fotograferen en op de middelbare school maakte ik met mijn oude Nikon die ik van mijn vader had gekregen de hele tijd foto’s van mijn vrienden. Ik dacht toen echter dat ik nooit fotograaf zou kunnen worden, omdat er geen geld mee te verdienen zou zijn. Dit veranderde toen ik ging studeren aan de University of North Carolina. Ik ben dus naar een reguliere universiteit gegaan en niet naar een kunst- of een fotoacademie. In eerste instantie wilde ik een beta-studie doen, maar in mijn eerste jaar aan de universiteit zag ik dat ze bij de universiteitskrant een fotograaf zochten. Ik solliciteerde, werd aangenomen en bleek het ontzettend leuk te vinden. Geïnspireerd door fotografie en hongerig naar meer kennis en verdieping, schreef ik me in voor een vak over fotojournalistiek. Vanaf dat moment was ik helemaal verslingerd aan fotografie. Ik liet mijn beta-vakken vallen en ben me gaan richten op journalistiek en politicologie. Na mijn afstuderen heb ik stage gelopen bij twee kranten en ben zo het wereldje ingerold.

Uit het niets leek ineens iedereen bij een start-up te werken

Samidha Visai, center, and Anushree Vora, second from left, dance on a cruise ship while attending an early-morning dance party called Daybreaker in San Francisco, Calif., August 2015. © Laura Morton

Hoe kwam je op het idee voor de serie Wild West Tech?

Ik woon sinds 2006 in San Francisco en een paar jaar geleden begon het me ineens op te vallen dat nieuwe technologieën de stad steeds meer in hun macht kregen. Uit het niets leek ineens iedereen bij een start-up te werken. Toen LinkedIn net opkwam heeft een vriend van mij letterlijk een paar miljoen dollar verdiend met zijn aandelen, omdat hij er als een van de eerste werknemers al bij betrokken was. Hij had een redelijk normale functie binnen het marketingteam met een normaal salaris en van de een op de andere dag was hij multimiljonair. Deze transformatie zorgde ervoor dat hij een ander mens werd en niet op een goede manier. Op dat moment realiseerde ik me dat we in een tijd leven waarin jonge mensen in een korte tijd gigantisch veel geld kunnen verdienen in die technologische sector.

Vooral de gold rush fascineert me

Participants in Cal Hacks 2.0, a 36-hour hackathon, work on projects inside the football stadium at the University of California, Berkeley in Berkeley, Calif., in October 2015, © Laura Morton

Ik ben fotojournalist geworden omdat ik geïnteresseerd ben in geschiedenis. Vooral de gold rush fascineert me en die periode heeft grote overeenkomsten met de huidige tech boom. Toen ik dit onderwerp nader begon te verkennen en research begon te doen, kwam ik erachter dat deze tech boom, visueel gezien, amper gedocumenteerd is. Er is door Doug Menuez een prachtig project gemaakt over de begindagen van Apple en andere tech giants, maar bedrijven zoals Pets.com en Webvan, die in eerste instantie een enorme hype creëerde en vervolgens mede verantwoordelijk waren voor het crashen van de economie, zijn helemaal niet gedocumenteerd. Dat is de reden dat ik besloten heb dat het belangrijk was om nu, op dit moment, de tech scene te fotograferen. Het is prachtig dat deze serie over de hele wereld wordt gepubliceerd en dat men het zo interessant vindt, maar mijn uiteindelijke doel is het maken van een tijdsbeeld waarmee mensen over vele jaren onze huidige periode kunnen duiden. Ik probeer de chaos, het optimisme en het algehele enthousiasme die passen bij deze economische piek in beeld te vangen.

A participant in a hackathon organized by the company Shirts.io sleeps at her computer during the in San Francsico, Calif., in August 2014. © Laura Morton

Wat vind je van de gold rush die nu plaats vindt in Silicon Valley?

De tech boom heeft, logischerwijs, een polariserende effect gehad, maar het is zonde om deze complexe situatie te degraderen tot louter zwart wit of goed slecht. Ik heb me geprobeerd te richten op de zogenaamde dreamers; de mensen die hun start-up van de grond proberen te krijgen om zo hun droombedrijf te kunnen realiseren. Ik wil mensen laten zien dat niet al deze ondernemers rijke klootzakken zijn die het op hen gemunt hebben en hun stad willen overnemen. Veel van deze start-up initiators zijn niet rijk en proberen alleen maar iets van de grond te krijgen wat voor henzelf belangrijk is. Ik denk dat deze discussie gebaat is bij een beetje nuancering en verdieping. Wat me het meest verraste tijdens het fotograferen van deze groep was hun niet aflatende optimisme. Veel van de ondernemers en hun bedrijven falen, maar ze blijven desalniettemin overweldigend positief, omdat ze er heilig in geloven dat Silicon Valley meritocratisch van aard is en dat zij die succes verdienen het zullen hebben.

An attendee of the Startup and Tech Mixer tries on a virtual reality product that was on display at the tech networking event at the W Hotel in San Francisco, Calif., in August 2014. © Laura Morton

Wat verwacht je van FotoFestival Naarden?

Dit project speelt zich af in mijn woonplaats. Dit is heel belangrijk gebleken, omdat ik hierdoor in staat was om te blijven wachten op het juiste moment. Doordat ik er zo veel tijd in heb kunnen steken, heb ik het onderwerp echt tot op de bodem uit kunnen pluizen. Mensen die naar een computerscherm staren, zijn niet per se het fotogeniekst. Het bleek cruciaal om langzaam te werken en om soms meerdere malen terug te gaan naar plekken. Als je op dezelfde plaats woont en werkt, kan het lastig zijn om nog objectief naar situaties te kijken. Wat voor jezelf normaal is geworden, kan voor een buitenstaander juist interessant zijn. Ik vind het fascinerend om deze serie te delen met een internationaal publiek, omdat ik altijd benieuwd ben naar wat zij het interessants vinden. Ik kijk uit naar deze dialoog met het publiek van FotoFestival Naarden.

Bewonder de foto’s van Laura Morton en de andere deelnemende fotografen tijdens het Fotofestival Naarden van 20 mei t/m 18 juni 2017. Profiteer hier van de early bird actie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS