Home » Geen categorie » Amber Vos – Ik loop naar mama

Amber Vos – Ik loop naar mama

Er is weer een nieuwe lichting fotografen afgestudeerd! Deze keer: Amber Vos, net afgestudeerd aan de fotoacademie. Amber Vos zet door middel van fotografie, materiaal, geluid en inrichting een ervaring neer die meer prikkelt dan alleen je vermogen om te zien. Door je in haar hoofd rond te bewegen, tactiel papier door je vinger te laten gaan en te luisteren naar haar verhaal terwijl je bent afgesloten van andere geluiden probeert ze je zo dichtbij mogelijk te krijgen.

Hoe ben je begonnen met fotografie?

“Mijn eerste klaptelefoon kocht ik op de lagere school na lang sparen, vanwege de camera die erop zat. Ik was vastberaden zo veel mogelijk om mij heen vast te leggen uit een angst dat dingen zomaar voorbij gaan en verdwijnen uit mijn kortetermijngeheugen.

Mijn liefde voor fotografie groeide met mij mee en ondertussen heb ik, zoals elk ander, moeten accepteren dat je niet elk moment bij je kunt houden. Fotografie is voor mijn een uiting en een verwerking geworden, waardoor ik beter heb leren omgaan met herinneringen.”

“Mijn beelden groeien met mij mee en als kijker laat ik je in een ervaring stappen, materialen voelen in combinatie met licht, geluid of geur.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Fotograferen is voor mij een begin van een proces, ik werk vanuit mijn emotie en ga in op het beeld door zowel digitaal als analoog te bewerken op allerlei manieren. Het is een proces waarin ik een stukje van mijzelf in het beeld laat verdwijnen. Mijn beelden groeien met mij mee en als kijker laat ik je in een ervaring stappen, materialen voelen in combinatie met licht, geluid of geur. Door zoveel mogelijk zintuigen te prikkelen probeer ik de kijker zo dichtbij mogelijk te krijgen.”

Waar gaat je afstudeerproject over en hoe ben je te werk gegaan?

“Met mijn project neem ik je mee mijn hoofd in, waar een strijd gaande is met het omgaan met herinneringen. Mijn vader was manisch depressief en heeft in meerdere langdurige psychoses geleefd. Hij heeft zijn gezin meegetrokken in zijn wereld en hij heeft van alles overhoop gegooid. Mijn broers en ik hebben alle drie een eigen beleving van hoe dit is geweest en geen van onze verhalen is minder waar. Dat geldt dus ook voor mijn vaders verhaal, ook al leefde hij voor ons in een onmogelijke werkelijkheid.

Het is voor mij belangrijk dat mensen zich realiseren dat herinneringen een heel bewegelijk geheel vormen in ons leven, die ieders opvattingen als waarheid kunnen maken.

Er wordt in de zorg weinig aandacht besteed aan familie en naasten van mensen met bijvoorbeeld een bipolaire stoornis. Zonder in het hoofd van zo iemand te zitten of zonder te leven met zo iemand is het bijna onmogelijk om te begrijpen wat er gebeurt en wat de gevolgen kunnen zijn van een bipolaire stoornis.

Met mijn project wil ik mensen even mee laten kijken in mijn beleving om zo goed mogelijk over te brengen hoe onze hersenen kunnen werken.”

“Door te creëren vanuit mijn emotie kan ik hetgeen dat rondspookt in mijn hoofd een veilige plek geven.”

Wat is de grootste les die je hebt geleerd op de academie?

“Door te creëren vanuit mijn emotie kan ik hetgeen dat rondspookt in mijn hoofd een veilige plek geven, waarmee ik ook nog een boodschap kan overbrengen naar de buitenwereld, terwijl ik mij op kan laten gaan in mijn liefde voor esthetiek.”

Welke plannen heb je voor de toekomst?

“Het verwerken van zowel mijn vaders dood als zijn leven is voor mijn een proces dat nog lang niet voorbij is en het belang hiervan kan een belangrijke boodschap naar de buitenwereld zijn. Ik hoop in bijvoorbeeld de gezondheidszorg een podium te kunnen krijgen door verder te gaan met vanuit verschillende hoeken uitbeelden wat bipolaire stoornissen voor effect op ons leven kunnen hebben. Zo hoop ik mijn ervaring in te kunnen zetten tot iets waarvan geleerd kan worden.”

annaamberjasmijn.photography

Unseen Photo Fair

18 september 2021

Ook dit jaar was FotoLabKiekie druk bezig met de voorbereidingen van Unseen Photo Fair. Voor verschillende galleries uit binnen- en buitenland...

Lees verder
Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Privacy verklaring
Content Copyright ©2020
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS