Home » Geen categorie » Daantje Bons – Bare Emotions

Daantje Bons – Bare Emotions

Bij Daantje Bons staat de vrouw in al haar pracht en glorie centraal. Dit giet ze in een kleurrijke, grafische vorm en creëert hierdoor sterke feministische statements waarin ze niet bang is om een beetje te schuren.

Hoe is de liefde voor fotografie ontstaan?

“Toen ik een jaar of 14 was ontdekte ik de analoge camera van mijn vader. Omdat film rolletjes vaak duur waren liep ik rond met een camera om mijn nek waarbij ik door de zoeker keek maar geen foto’s maakte. Het zorgde ervoor dat ik heel goed leerde kijken en vooral mijn eigen visie ontdekte. Pas toen ik heel zeker wist dat een bepaalde foto de moeite waard was drukte ik af. Later begon ik mijn beste vriendinnetje te fotograferen, die niet bescheiden of bang was voor de camera. Ze werd mijn muze en ik heb honderden foto’s van haar gemaakt. Later, toen ik op mijn 16e naar Antwerpen vertrok om daar alleen te wonen en fotografie te studeren, begon ik ook mijzelf te fotograferen. Dat heeft er voor gezorgd dat ik daar eigenlijk nog steeds mee bezig ben.”

Waar gaat je laatste werk over?

“Ik werk momenteel aan een project waarin ik mijn emoties onderzoek. Wat ze mij vertellen, hoe ik ze voel en waar ze vandaan komen. En ook op welke manier ze een plek innemen in mijn huidige gedrag en identiteit. Ik voel mij namelijk niet volledig in contact met mijn gevoelens, alsof ze net onder het oppervlak bestaan, maar geen vast plek hebben. In de zelfportretten van de serie “Bare Emotions” waarin ik mijn eigen lichaam gebruik, heb ik geprobeerd een fysieke visualisatie te creëren. (Met een ballon als metafoor) De lucht bestaat maar je kunt het alleen zien omdat de ballon de lucht vangt. Met andere woorden, ik probeer mijn gevoelens zichtbaar te maken, vast te leggen en te begrijpen. Ik wil ze letterlijk onderdeel maken van mijn fysiek.”

“Ik vind het leuk om uit te dagen om zo de ander maar ook mijzelf beter te leren kennen.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Als een kleurrijk snoepje met een prikkelende vulling. Niet gemakkelijk maar wel verassend en die meestal een glimlach op je gezicht tovert. Haha. Ik vind het leuk om met elementen te spelen die vaak verbonden zijn aan bestaande ideeën die we hebben. Zoals bijvoorbeeld kleuren, materialen of vormen. Het gebruik van licht-roze bijvoorbeeld heeft in onze maatschappij een liefelijk karakter. Daarbij vind ik het dan leuk om een contrasterend idee of concept als onderwerp te fotograferen zodat er een spanning ontstaat. Hierdoor vind dan vervolgens een gesprek plaats tussen mijn gedachten en die van de toeschouwer. Ik vind het leuk om uit te dagen om zo de ander maar ook mijzelf beter te leren kennen.”

Wie of wat is je grootste inspiratie bron?

“Dat kan eigenlijk van alles zijn, maar meestal word ik getriggerd door iets dat zogenaamd vast staat als gegeven. Zoals rolpatronen of gender. Omdat ik het meestal niet eens ben met deze vast vorm vind ik het interessant om daar mijn eigen gedachten over uit te beelden en deze ook te onderzoeken. Een bepaald object kan er al voor zorgen dat ik talloze beelden in mijn hoofd krijg. Ik verzamel dan ook veel spullen waar ik vervolgens de studio mee induik. Dit kan een baksteen zijn, maar ook een verwelkte bloem. Wat dat betreft zit de inspiratie voor mij dus in alles om mij heen.”

“Juist nu er ook zoveel censuur plaats vindt online, voel ik de noodzaak om letterlijk naar buiten te treden.”

Wat zijn je toekomst plannen?

“Ik droom ervan om mijn werk (groot) in de buitenlucht te plaatsen. Dus op posters of banners in de publieke ruimte. Juist nu er ook zoveel censuur plaats vindt online, voel ik de noodzaak om letterlijk naar buiten te treden. Wat er vervolgens met de afbeeldingen gebeurd is dan ook een onderdeel van de discussie in mijn werk. Nu vindt deze naar mijn idee eigenlijk te weinig plaats waardoor grote online platformen als Facebook en Instagram te veel macht krijgen over onze gedachten. Hier zou ik dan ook graag de komende tijd over na willen denken om te kunnen realiseren.”

www.daantjebons.com

Rosalie van der Does – Opslag Verliefd

1 april 2021

Rosalie van der Does ziet zichzelf als een soort antropoloog die het fotografisch medium gebruikt om patronen te laten zien in menselijk gedrag....

Lees verder
Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Privacy verklaring
Content Copyright ©2020
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS