Home » EXPO » Durven dromen: vijf jaar na de aanval op het Yezidi-volk

Durven dromen: vijf jaar na de aanval op het Yezidi-volk

Het vraagt moed om vooruit te durven kijken. Die boodschap wil Hivos overbrengen met de nieuwe fototentoonstelling ‘Durven dromen: vijf jaar na de aanval op het Yezidi-volk’.

Op 3 augustus is het vijf jaar geleden dat Islamitische Staat (IS) een aanslag pleegde op het Yezidi-volk in Noord-Irak. Daarbij werden duizenden vrouwen en kinderen gevangengenomen, verhandeld en misbruikt. Veel van deze vrouwen zijn inmiddels bevrijd of ontsnapt, maar zitten nog steeds vast in opvangkampen in de regio. Terugkeer naar hun dorpen is vaak niet mogelijk, die zijn verwoest of het is er niet veilig.

Met de fototentoonstelling: ‘Durven dromen: vijf jaar na de aanval op het Yezidi-volk’, vraagt Hivos aandacht voor deze vrouwen. De beelden laten de overlevingskracht van vrouwen zien die nu nog in een kamp wonen, maar die hun blik voorzichtig weer op de toekomst durven te richten. Zo maak je bijvoorbeeld kennis met Iman Ido. Iman werd op tienjarige leeftijd gevangen genomen door IS en droomt er nu van om advocaat te worden. En met Layla Taalo, die haar verhaal heeft opgeschreven en zo  de confrontatie met haar verleden aan durfde te gaan.

Hivos werkt in Irak samen met de organisatie EMMA. Deze organisatie verleent hulp aan meer dan 600 Yezidi-vrouwen in de opvangkampen rond Erbil en Duhok verblijven.

Op zaterdag 3 augustus organiseert Hivos een Hague Talks met bijzondere getuigenissen van deze vrouwen. Meld je hier aan.

Over de foto:

Iman Ido werd gevangen genomen door IS toen ze pas tien jaar oud was. Na drie jaar wist ze te ontsnappen. Iman werkt nu in een kledingwinkeltje in het vluchtelingenkamp, maar heeft grotere ambities: “Ik wil advocaat worden, voor de rechten van de Yezidi’s opkomen en het opnemen tegen IS.”

Prints by FotoLabKiekie

Voor meer informatie over de expositie check!

From the archives X Rufus de Vries

29 juli 2020

In onze wekelijkse serie From The Archives vertelt een fotograaf het achtergrond verhaal van zijn of haar favoriete foto. Deze week: Rufus de...

Lees verder
Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Privacy verklaring
Content Copyright ©2020
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS