Home » Geen categorie » Edie Peters over The Untagled Tales van Michelle Piergoelam

Edie Peters over The Untagled Tales van Michelle Piergoelam

De geheime taal van een Afrikaanse spin

Samen met de ongelukkige Afrikanen die in de 17e en 18e eeuw als slaven gedwongen naar Amerika werden vervoerd, kwam de spin Anansi mee. Verhalen over de spin – die met slimheid en brutaliteit weet te overleven en zelfs tijgers kan verslaan –  zetten hem vaak als sprookjesfiguur neer, maar zijn bestaan heeft ook mythische, zo niet goddelijke kanten.

“Die mystiek zien we terug in het fotoboek The Untangled Tales van Michelle Piergoelam, die afgelopen zomer afstudeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Prachtige sfeerbeelden met zorgvuldig licht en kleur uit de jungle van Suriname waarmee de lezer dicht bij de natuur komt en die gelijk mystiek oproepen. Daarnaast zwartwit beelden van handen die een eigen gebarentaal ‘spreken’. En dan ook nog foto’s van hoofddoeken die op verschillende manieren zijn gevouwen. En dat laatste ontwikkelden de slaven ook als een geheime taal om boodschappen over te brengen naar elkaar.”

“Dat het zich allemaal in het verborgene afspeelt is door vormgever Sybren Kuiper versterkt in de manier waarop het boek eruit ziet: het is een soort archiefmap waarin opgevouwen bladen zitten. Als je de door de map heen gaat zie je eerst foto’s. En als je de bladen openvouwt, onthul je enkele goed geschreven verhalen over die fantastische spin. Al met al een kunstwerk, dit jaar niet voor niets genomineerd voor de Dummy Book Award bij het belangrijke fotoboekenfestival in het Duitse Kassel.”

Belangstelling? Wacht niet te lang. De oplage van 100 stuks begint aardig te slinken.

Edie Peters – manager PhotoQ Bookshop at World Press Photo

michellepiergoelam.com

Daantje Bons – Bare Emotions

8 april 2021

Bij Daantje Bons staat de vrouw in al haar pracht en glorie centraal. Dit giet ze in een kleurrijke, grafische vorm en creëert hierdoor sterke...

Lees verder
Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Privacy verklaring
Content Copyright ©2020
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS