Home » Geen categorie » Emile Gostelie – Wetten van de hooiberg

Emile Gostelie – Wetten van de hooiberg

Er is weer een nieuwe lichting fotografen afgestudeerd! Deze keer: Emile Gostelie, net afgestudeerd aan de fotoacademie. Hij onderzoekt wat 1 beeld van een hooiberg bevat maar niet prijsgeeft. Door het beeld te deconstrueren en assembleren verkent hij alternatieve constructies.

Hoe ben je begonnen met fotografie?

“Als tiener had ik een Contax rangefinder van mijn opa en een kleine doka op zolder. Het fotograferen vond ik leuk, maar vooral de magie van de doka heeft toen een grote indruk op me gemaakt.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Ik heb geen vaste fotografische stijl, het beeldconcept hang af van het project. Ik heb wel een specifieke manier van werken. Ik onderzoek de eigenaardigheden en grenzen van ons waarnemingsvermogen en de rol van fotografie. Bv: Wat we niet zien, maar wel weten.

Ik laat me daarbij inspireren door wetenschappelijke ideeën, zoals de relativiteitstheorie of kwantummechanica. En gebruik artistieke vrijheid om die ideeën visueel te onderzoeken. Ik doe veel inhoudelijke research, experimenteer (ook in studio) en grijp vaak handmatig in, bijvoorbeeld door het verknippen of vervormen van foto’s of door het maken en weer fotograferen van objecten.”

“Via een pseudowetenschappelijk proces heb ik de hooiberg met de hand gedeconstrueerd en geassembleerd, op zoek naar alternatieve constructies.”

Waar gaat je afstudeerproject over en hoe ben je te werk gegaan?

“Het begon met een foto die ik had genomen van een gewone hooiberg. Dat beeld bleef me bij omdat het me steeds weer aan allerlei andere constructies deed denken.

In diezelfde periode raakte ik gefascineerd door de 19e-eeuwse natuurkundige Ludwig Boltzmann. Hij claimde dat de wereld bestaat uit kleine deeltjes die continue nieuwe samenstellingen aannemen, onzichtbaar voor ons. Dat idee heb ik gebruikt om te onderzoeken wat dat ene beeld van die hooiberg wel bevat, maar niet zomaar prijsgeeft.

Via een pseudowetenschappelijk proces heb ik de hooiberg met de hand gedeconstrueerd en geassembleerd, op zoek naar alternatieve constructies. Dus met de hand knippen en snijden en met de stukjes iets nieuws proberen te vinden en dat fotograferen. Daaruit is een boek ontstaan met circa 250 assemblages van die ene foto.”

“Dat het vermogen om te creëren niet slechts een soort goddelijk talent is wat je hebt of niet, maar een proces dat je met discipline en inspanning steeds beter kan maken.”

Wat is de grootste les die je hebt geleerd op de academie?

“Ik heb op de academie 3 lessen geleerd:

Dat je de tijd moet nemen om te zoeken naar datgene wat je zelf echt interessant vindt – en daar dan je volle aandacht aan moet durven te geven.

Dat het vermogen om te creëren niet slechts een soort goddelijk talent is wat je hebt of niet, maar een proces dat je met discipline en inspanning steeds beter kan maken.

Dat liefdevolle maar eerlijke feedback en lastige vragen essentieel zijn om te groeien.”

Welke plannen heb je voor de toekomst?

“Ik ga heel hard werken om me verder te ontwikkelen en meer te produceren. Er staan verschillende projecten op de rol – en ik denk dat de hooiberg zeker terugkomt.”

Unseen Photo Fair

18 september 2021

Ook dit jaar was FotoLabKiekie druk bezig met de voorbereidingen van Unseen Photo Fair. Voor verschillende galleries uit binnen- en buitenland...

Lees verder
Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Privacy verklaring
Content Copyright ©2020
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS