Home » Expositie » Expositie vrouwelijke Koerdische militairen van Claire Felicie

Expositie vrouwelijke Koerdische militairen van Claire Felicie

In het Nationaal Militair Museum is de tentoonstelling ‘Dochters van de zon’ te zien, portretten van vrouwelijke Koerdische militairen, gefotografeerd door Claire Felicie. Bij de opening, vrijdag, was Chnar Hessin (41) aanwezig, een van de gefotografeerde peshmerga. In 2014 kreeg zij een functie bij het Koerdische ministerie aangeboden en vestigde zij zich met haar toen elfjarige dochter als alleenstaande moeder in Erbil, waarna ze zich meldde aan het front bij Mosul. Na een militaire opleiding werd zij vrijwillig Koerdische soldaat, een peshmerga, wat betekent ‘Zij die oog in oog met de dood staan’.

De expositie toont twintig portretten van vrouwelijke peshmerga, gemaakt in Noord-Irak door fotografe Claire Felicie. Zij is gefascineerd door de innerlijke kracht – de ‘spirit’ van de vrouwen. In de bijschriften gaat het vooral om de motivatie van de vrouwen om dienst te nemen; het geeft hun ook de mogelijkheid om als vrouw zelfstandigheid te verwerven. Bij de foto’s geven ze een korte uitleg van hun motieven.

De afgelopen jaren streden de Koerden op de grond (zowel in Syrië als in Irak) tegen Islamitische Staat (IS) als belangrijkste bondgenoten van de westerse geallieerden. Militairen van de Koninklijke Landmacht en het Korps Mariniers trainden Koerdische gevechtseenheden in Noord-Irak. Dit vormt een link met het Nationaal Militair Museum. Ook de vrouwelijke peshmerga werden militair opgeleid, zij het niet door Nederlandse, maar door Italiaanse militairen.

Fotografe Claire Felicie (Breda, 1966) verloor op zeer jonge leeftijd haar moeder. Sindsdien is ze geboeid door de manier waarop mensen omgaan met het verlies van geliefden. Ze maakte fototentoonstellingen die ook regelmatig militairen als onderwerp hebben, zoals Here are the young men en recent Only de sky remains untouched (2016). Haar werk is opgenomen in een aantal collecties, waaronder die van Museum de Fundatie. Claire Felicie woont en werkt in Amsterdam.

Meer info

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

 

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Privacy verklaring
Content Copyright ©2020
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS