Home » Expositie » Otto Tualena & Maaike Groeneveld in de Balie

Otto Tualena & Maaike Groeneveld in de Balie

Jane Doe blijft liever anoniem. Ze voelt zich thuis in de stad waar niemand haar kent en niemand haar groet. Waar alleen de barista van Starbucks om haar naam vraagt en de buurtsuper is vervangen door een juicebar. Des te meer valt ze op bij de visboer om de hoek, die weet dat de buurvrouw kabeljauw wil, nog voor ze haar bestelling doet. Jane Doe’s haren zijn een masker, een schild tegen de buitenwereld die zomaar ongevraagd contact zou kunnen zoeken.

Otto en ik werken regelmatig samen achter de bar en in de bediening in het café-restaurant van De Balie. We praten niet alleen maar over lunchmenu’s en de perfecte cappuccino, maar ook over wat ons buiten De Balie bezighoudt. Het kan niemand ontgaan zijn dat Otto helemaal gek is van het kappersvak, knippen, stylen, enzovoorts. Ik werkte vorig jaar als reisbegeleider in Japan, India en Indonesië en heb daar heel veel gefotografeerd. Terug in Nederland ben ik een fotografiecursus gaan doen, om meer over de techniek te leren. Tijdens een gesprek achter de bar ontstond zo het idee om samen een fotoserie te maken, Otto zou een model stylen, ik haar fotograferen.

 

 

Het leek mij leuk om de door Otto gestylde modellen te fotograferen voor ouderwetse Amsterdamse speciaalzaken, om te beginnen bij de visboer bij mij om de hoek. Om het contrast nog groter te maken besloten we de modellen te anonimiseren door hun gezichten deels te bedekken met haar. Zo staan ze symbool voor de gentrificatie die in grote delen van Amsterdam gaande is. Het model wordt Jane Doe, een anoniem persoon. Ze kent haar buren niet, ze laat haar gezicht niet zien. Ze heeft geen tijd voor een praatje met de bakker, of geen zin, dat kan ook.

Ik fotografeer zelf het liefst straatbeeld, de stad zoals zij is, zonder poseren, met al haar prachtige imperfecties. Mijn buurt, Bos en Lommer, is een goudmijn vol fotogenieke plekken. De Iraanse herenkapper, altijd vol jongens en mannen die hun wekelijkse knipbeurt krijgen, Wolboetiek Sylvia, tot de nok toe met klossen garen, bollen wol en breimagazines, dierenwinkel Cinderella, waar de meeste kattenaccessoires het predikaat ‘luxe’ hebben. Ik vrees de dag dat deze speciaalzaken vervangen worden door dertien-in-dozijn juicebars en slarestaurants.

“Ik vrees de dag dat deze speciaalzaken vervangen worden door dertien-in-dozijn juicebars en slarestaurants”

Dat het in Bos en Lommer nog wel meevalt met het sociale verval merkten we tijdens de fotoshoot. Een oudere dame zat heerlijk op een plastic stoel voor de winkel haar kibbeling te eten, onderwijl kletsend met een jonge buurtgenoot die hetzelfde deed. Toen hij vertrok kwam er een ander zitten die ook een gesprek met haar aanknoop. De klanten van de visboer waren niet echt onder de indruk van mijn camera en onze activiteiten, maar leverden gerust ongevraagd commentaar “het lijkt wel een poedel!” Helaas kunnen we maar een heel klein deel van onze serie in De Balie laten zien.

We zijn van plan de serie nog uit te breiden. Ik weet nog genoeg leuke locaties, Otto heeft nog heel veel ideeën voor haarstyling. Uiteindelijk willen we de foto’s bundelen in een zine. Het hele verhaal van Jane Doe in het Amsterdam waar de bloemist je naam kent en de bakker al weet wat je gaat bestellen voordat je je mond open doet.

Prints finish MDF by FotoLabKiekie

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Privacy verklaring
Content Copyright ©2020
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS