Home » Expositie » Urban Myth in Amsterdam Museum

Urban Myth in Amsterdam Museum

ZWARTE AMSTERDAMMERS IN DE GOUDEN EEUW: VAN FIGURANT NAAR HOOFDROL IN HET GEZICHT VAN AMSTERDAM – URBAN MYTH I.S.M. AMSTERDAM MUSEUM 

Hollandse Meesters Her-zien – Urban Myth i.s.m. Amsterdam Museum en OSCAM – geeft gezicht aan zwarte Amsterdammers in de Gouden Eeuw.

Bijna onzichtbaar zijn ze, de zwarte inwoners van Amsterdam in de Gouden Eeuw. Op de schilderijen van de grote Hollandse meesters prijken vooral witte hoofdpersonen. De enkele zwarte personen zijn bijfiguren, vaak ter illustratie van de rijkdom van een witte hoofdfiguur. Wie naar de schilderijen van de Hollandse meesters kijkt zou zich vergissen en denken dat er in de Gouden Eeuw alleen maar witte mensen in Amsterdam woonden. Maar zwarte mensen zijn geen nieuwkomers in de stad. Op 18 oktober onthulde curator Jörgen Tjon A Fong van Urban Myth, i.s.m. Amsterdam Museum, de eerste drie portretten van de (groeiende) tentoonstelling ‘Hollandse Meesters Her-zien’ in OSCAM. Prominente Nederlanders, waaronder politica Sylvana Simons en acteur/ kunstenaar José Montoya, kruipen in de huid van de bijna onzichtbare zwarte Nederlanders die in de zeventiende en achttiende eeuw in Holland leefden.

Sylvana Simons in de rol van de rijke ‘vrije zwarte’ Elizabeth Samson
Op basis van historisch onderzoek koos Tjon A Fong een tiental historische figuren. Fotografe Milette Raats portretteerde de eerste drie in de stijl van Rembrandt en zijn tijdgenoten. Politica Sylvana staat op de foto als Elisabeth Samson, de rijke Surinaamse zakenvrouw die als ‘vrije zwarte’ aan het hoofd stond van diverse plantages in Suriname en in Amsterdam een schip liet bouwen voor verscheping van haar goederen. José Montoya is Jean Rabo, kamerdienaar aan het hof van Willem IV.

Op 6 oktober, tijdens de Black Achievement Month, presenteerde curator Jörgen Tjon A Fong van Urban Myth, i.s.m. Amsterdam Museum, een inleiding op het onderzoeksproject ‘Het Gezicht van Amsterdam’ in museum OSCAM. Het Gezicht van Amsterdam is een onderzoeksproject waar uiteindelijk de (groeiende) tentoonstelling ‘Hollandse Meesters Her-zien’ uit voort zal komen.

Hollandse Meesters Her-zien geeft gezicht aan zwarte Nederlanders uit de Gouden Eeuw. De tentoonstelling wordt een serie fotoportretten van prominente Nederlanders die in de huid zullen kruipen van zwarte Nederlanders die in de zeventiende en achttiende eeuw in Holland geleefd hebben. Op basis van historisch onderzoek zijn er een tiental historische figuren gekozen die in de stijl van Rembrandt en zijn tijdgenoten geportretteerd zullen worden. De eerste foto’s zullen te zien zijn op de lancering op 18 oktober in OSCAM.

Curatorschap Jörgen Tjon A Fong Urban Myth
Tjon A Fong heeft als artistiek leider van theatergroep Urban Myth (vaste bespeler van Internationaal Theater Amsterdam) zijn sporen verdiend in de grote zalen van de Nederland. Met Het Gezicht van Amsterdam, zijn eerste tentoonstelling, breidt hij zijn rol van oprichter, regisseur en tekstschrijver van Urban Myth uit met die van curator. Hiermee verandert Urban Myth van muziektheatergroep naar een discipline-overschrijdende culturele organisatie. Jörgen Tjon A Fong: “Net als met onze theatervoorstellingen wil ik met deze tentoonstelling mensen laten nadenken over de identiteit van Nederland en haar bevolking. Zwarte mensen hebben ook hun roots in Amsterdam. Het straatbeeld van Amsterdam is al eeuwen gekleurd”.

Prints Milette Raats door FotoLabKiekie

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

 

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Privacy verklaring
Content Copyright ©2020
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS