Home » Geen categorie » FOLLOW ’19 MET ROBIN ALYSHA CLEMENS EN SJOERD HOUBEN

FOLLOW ’19 MET ROBIN ALYSHA CLEMENS EN SJOERD HOUBEN

© Robin Alysha Clemens

Vrijdag één november presenteren Melkweg Expo, Kiekie en EIZO het werk van Robin Alysha Clemens (1992) en Sjoerd Houben (1990) in de expositie FOLLOW ’19. Clemens presenteert een fotografisch portret van de hedendaagse Mexicanen en hun geloof. Het is een visueel essay over hoe verschillende mystieke en religieuze tradities met elkaar samensmelten en muteren. Houben volgde mannen en vrouwen met een passie voor bodybuilding en onderzoekt de genderrollen en stereotypen binnen deze subcultuur.

In samenwerking met EIZO bundelen Kiekie en Melkweg Expo voor de tweede keer op rij de krachten om jong fotografietalent onder de aandacht te brengen. Dit jaar werden fotografen Sjoerd Houben en Robin Alysha Clemens uit een grote groep van aanmeldingen voor het FOLLOW-traject geselecteerd. Ze kregen een gloednieuwe EIZO-monitor, persoonlijke begeleiding en een werkbudget met als doel nieuw werk te maken en een expositie in Melkweg Expo te verwezenlijken. Vrijdag één november presenteren Kiekie, EIZO en Melkweg Expo trots FOLLOW ’19, een expositie met beide talenten die tot 8 december gratis te bezoeken is.

Robin Alysha Clemens (1992) trok naar Mexico voor haar project. ‘Yo soy otro tu, tu eres otro yo’ (I am another you, you are another me) is een fotografisch portret van de hedendaagse Mexicanen en hun geloof. Het is een visueel essay over hoe verschillende mystieke en religieuze tradities met elkaar samensmelten en muteren in een land met een erg complexe politieke en sociale geschiedenis. Zonder de altaren, de kerken, de iconen en de letterlijke weergave van religie te laten zien, focust dit project op de personen achter deze geloofsovertuigingen. Van curanderos (spirituele helers), sjamanen, katholieken, boeddhisten, nonnen, brujas (heksen), aanhangers van Sante Muerte (vrouw van de heilige dood), spirituele vroedvrouwen, videntes (zieners), new-agers, muzikanten, kunstenaars tot inheemse stammen zoals de Nahua, Seri en Yaqui, ‘Yo soy otro tu, tu eres otro yo’ laat de diversiteit maar ook de gelijkenissen zien van hedendaagse spiritualiteit in Mexico.

In zijn project ‘No muscle can stretch itself’ volgt Sjoerd Houben (1990) mannen en vrouwen in hun passie voor bodybuilden. In het huidige tijdperk waar het lichaam een belangrijke rol speelt, focust Houben op mensen die tot in het extreme met het (voor hun) ideale lichaam bezig zijn. Het is een visueel onderzoek naar de onderliggende genderrollen en de vervaging of uitvergroting van de stereotypen binnen deze subcultuur. Waar bodybuilding bij mannen vaak genderverschillen lijkt te benadrukken en spieren als een vorm van macht en mannelijkheid worden gezien, daagt het vrouwelijke bodybuilden de idee van de vrouw als het zwakke geslacht uit. De vrouwelijke bodybuilder belichaamt kracht. Niet alleen het bodybuilden zelf creëert empowerment, maar ook de keuze te gaan bodybuilden en zo weerstand te bieden aan de opgelegde genderrollen.

FOLLOW ’19: Robin Alysha Clemens & Sjoerd Houben

1 november – 8 december
Opening: vrijdag 1 november om 17:30
Melkweg Expo, Marnixstraat 409
Open: dinsdag – zondag, 11:00 – 23:00

DE INITIATIEFNEMERS

Melkweg Expo
Melkweg Expo is een expositieruimte voor tentoonstellingen van innovatieve, eigentijdse fotografie en een platform voor jonge kunstenaars. Maandelijks zet Melkweg Expo opkomend talent centraal. Het is een laagdrempelig podium waar veelal jonge mensen op ongedwongen manier met kunst en cultuur in aanraking komen en de enige fotografieplek die standaard tot 23:00 uur open is voor passanten en voor de Melkweg concertbezoekers zelfs tot diep in de nacht.

Kiekie
Kiekie tabloid is een krant op tabloid formaat over hedendaagse fotografie en verschijnt 4 keer per jaar. In Kiekie tabloid lees je onder andere interviews, projecten en exposities van zowel gevestigde als opkomende fotografen uit Nederland, wordt er opkomend talent uitgelicht en word je op de hoogte gehouden over alles wat met fotografie te maken heeft. Naast de krant is er ook een online platform; kiekietabloid.com

EIZO
EIZO is het Japanse woord voor ‘beeld’ en tevens de naam van een toonaangevende fabrikant van high-end monitoroplossingen. EIZO streeft ernaar om de best mogelijke beeldschermen te bouwen voor elke toepassing. EIZO ontwikkelt onder meer monitoren speciaal voor toepassingen als fotobewerking, vormgeving en media. Met hun betrouwbare kleurweergave voldoen ze aan de hoge verwachtingen van iedereen die met foto’s, films en afbeeldingen werkt.

Check hier het event en meld je aan! 

From the archives X Elmer de Haas

8 juli 2020

In onze wekelijkse serie From The Archives vertelt een fotograaf het achtergrond verhaal van zijn of haar favoriete foto. Deze week: Elmer de...

Lees verder
Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Privacy verklaring
Content Copyright ©2020
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS