Home » Geen categorie » From the archives X Roger Neve

From the archives X Roger Neve

In onze wekelijkse serie From The Archives vertelt een fotograaf het achtergrond verhaal van zijn of haar favoriete foto. Deze week: Roger Neve. Mode, sport, celebrity en lifestyle fotograaf.

 

“Het is, wat ik me kan herinneren, de enige keer dat ik echt wel nerveus was voordat ik begon te werken aan een opdracht”

“Johan Cruijff, dat vergeet je nooit meer. Ik ben enorm voetbal liefhebber en voor mij was Cruijff altijd al de grootste! Je kunt soms een klein beetje je tijdslijn in je eigen leven parallel laten lopen met hoogtepunten van Cruijff. Waar was ik toen Johan de penalty scoorde tegen Duitsland bijvoorbeeld. Huilend als klein jochie op een camping in Zeeland! Hoe dan ook, hij was werkelijk geweldig om te fotograferen en wist alles beter…qua voetbal.

Het is, wat ik me kan herinneren, de enige keer dat ik echt wel nerveus was voordat ik begon te werken aan een opdracht. Ik kreeg 2 uur de tijd om een verhaal te maken met hem voor Holland Herald in Barcelona. Uiteraard vloog de tijd voorbij. Dit beeld werd uiteindelijk de cover. Een leuk achtergrondverhaaltje is dat ik hem vroeg om de bal even hoog te houden met het hoofd, zodat ik meer een closeup van gezicht en voetbal kon pakken, in plaats van de bal aan de voeten te houden. Door close gaan wilde ik meer impact krijgen in het beeld. Hij twijfelde en vertelde me dat hij niet echt een kopper is en ook nooit was. Hij legde me uit dat hij daardoor vaak migraines kreeg. Dus wat nu?

Na iets aandringen en ik zelf nog even fysiek voordoen aan de beste voetballer ooit dat hij de bal maar een paar keer, heel zachtjes moest laten bouncen op zijn voorhoofd, deed ie een paar frames voor me. Ik denk eerlijk dat ik maar 6 frames heb van deze set-up.

Hij was lief en respectvol voor iedereen tijdens de shoot. Ook voor alle mensen op straat, taxi’s, fans van alle leeftijden die naar hem toe kwamen gaf hij alle aandacht en maakte een babbeltje met ze. Ik zag uiteraard de klok doorlopen en de 2 uurtjes werden korter en korter, tot hij zei: “Roger, ik wil ook graag de kinderen bij de Cruijff-foundation, speelplaatsen en scholen in het verhaal hebben.” Dus wij in zijn auto door Barcelona, scheurend naar de foundation. Aldaar zag ik een Johan Cruijff die ik nog nooit eerder had gezien, hij ontspande, hij was blij en gelukkig met al die kinderen om hem heen. Dit had niets met voetbal en zijn carrière te maken, dit was puur liefde voor die kinderen, en andersom. Deze kinderen waren geen fans of aanbidders, deze kinderen hielden echt van hem, en nog steeds.”

rogerneve.com

From the archives X Kees Rijken

27 mei 2020

In onze wekelijkse serie From The Archives verteld een fotograaf het achtergrond verhaal van zijn of haar favoriete foto. Deze week: Kees...

Lees verder
Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Privacy verklaring
Content Copyright ©2020
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS