Home » Geen categorie » From the archives X Rufus de Vries

From the archives X Rufus de Vries

In onze wekelijkse serie From The Archives vertelt een fotograaf het achtergrond verhaal van zijn of haar favoriete foto. Deze week: Rufus de Vries.

Struinen door de Amsterdamse straten was mijn vorm om, door middel van fotografie, de mensen, de stad en de onderlinge verbanden te ontdekken. Het heeft mij veel gebracht.”

“De foto staat voor mij voor een vijf associaties, daarnaast hing deze foto jarenlang bij Fotolab Kiekie aan de muur. Het is een foto die analoog is gemaakt en ik heb het opgezocht, hij is gemaakt op 31 augustus 2002. De locatie kan ik niet exact meer traceren, maar het moet ergens in de Jordaan geweest zijn. Hij staat voor mij symbool voor straatfotografie, Amsterdam, het moment, onschuld en familie Woerdman.

Struinen door de Amsterdamse straten was mijn vorm om, door middel van fotografie, de mensen, de stad en de onderlinge verbanden te ontdekken. Het heeft mij veel gebracht. Was hét moment tijdens het analoge tijdperk nog enigszins van belang vanwege (onder meer het opnamemateriaal en de kosten daarvan) de digitalisering heeft dit idee van Cartier-Bresson min of meer weggevaagd.

Toch is dit wel hét moment, en niet alleen maar omdat de hondjes beiden tegelijk omkijken. Het gaat vooral over de kijkrichtingen van iedereen in de foto. Een foto waar je in rond kunt kijken én de suggestie wordt gewekt dat er meer is buiten beeld, dat probeer ik nog altijd in mijn foto’s te stoppen.

Van hét moment ben ik minder afhankelijk geworden en creëer ik nu vaak zelf. Daarmee heeft fotografie ook wat van zijn onschuld verloren. Net als het struinen met m’n camera en wildvreemden fotograferen. Maar wellicht is dit ook professionaliteit. Wat niet veranderd is, is de familie Woerdman, zij het dat de familie wat groter is geworden. Wél hun zaak is veranderd. Ook die is professioneler en ik heb er bewondering voor hoe zij de switch hebben kunnen maken van de amateur naar de professionele markt. Daar maak ik nog graag gebruik van, evenals van hun contentmarketing.”

rufusdevries.nl

Interacting with Nature

24 januari 2022

LAATSTE WEEK INZENDEN 'Interacting with Nature'🌎 ' '‘Ik benader natuurfotografie vooral ook als kunstvorm. Voor mij is belangrijk hoe de...

Lees verder
Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

 

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Privacy verklaring
Content Copyright ©2020
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS