Home » Geen categorie » Harmen Meinsma – My Dear Joyce/The Last Season

Harmen Meinsma – My Dear Joyce/The Last Season

In 2017 studeerde Harmen Meinsma af aan de Willem de Kooning Academie, met een fotoserie genaamd ‘My Dear Joyce, 2017’. Deze serie wordt binnenkort ook in de Kunsthal getoond tijdens de groepstentoonstelling ‘Youthquake’.

MY DEAR JOYCE, 2017
“In deze fotoserie staat Joyce centraal; een extravagante dame die ik op de Rotterdamse markt leerde kennen en die mij sindsdien nauw aan het hart ligt. Deze fotoserie is exemplarisch voor mijn werkwijze als kunstenaar: ik benader excentrieke personen in de openbare ruimte (op straat, Instagram, Facebook) die ik tot mijn modellen omdoop voor fotografische fantasiewerelden waarin zij het stralend middelpunt zijn.

Ik ben in Friesland opgegroeid bij mijn oma en dat heeft ervoor gezorgd dat ik zo’n wederzijdse sterke klik voel met dames op leeftijd. Het lijkt wel of ik in mijn werk altijd op zoek ben naar een surrogaatmoeder of oma. Deze verbondenheid voelen de modellen vaak ook met mij en zorgt ervoor dat we ons beiden comfortabel voelen en ik all out kan gaan in de beelden die we samen scheppen.

In mijn werk word ik gedreven door nieuwsgierigheid en vind ik de spontane ontmoetingen die ontstaan vanuit mijn fotografie heel interessant. De mensen die ik fotografeer zijn vaak zonderlinge figuren, vreemde flamboyante eenden in het straatbeeld, maar desalniettemin échte mensen. Deze paradijsvogels fascineren mij mateloos omdat ze de grens vervagen tussen theater en dagelijks leven.”

“Ik vind het belangrijk dat wanneer iemand nee zegt, diegene toch een compliment te geven om vervolgens mijn zoektocht voort te zetten.”

ONDERZOEK
“Joyce ben ik al een jaar voor het maken van ‘ My Dear Joyce, 2017 ’ tegengekomen op de markt en ik merkte gelijk een klik. Ik was op dat moment met mijn camera in de aanslag bezig op de markt om mensen te scouten. Deze dagen van field research bestaan uit urenlang op de markt rondlopen en mensen ter plekke portretteren om vervolgens contactgegevens te verzamelen.

Naderhand bekijk ik de portretten en met de personen waarmee ik een klik voel zoek ik dan verder contact. Dit gaat lang niet altijd even makkelijk en ik krijg vaak nee te horen. Ik vind het belangrijk dat wanneer iemand nee zegt, diegene toch een compliment te geven om vervolgens mijn zoektocht voort te zetten.​”

“Bij de camping stelde ik mij een ‘Telenovela’ voor die zich daar afspeelde met de campinggasten als stralende middelpunt.”

THE LAST SEASON, 2017 , NEL & ADRIANA
“De series ‘ The Last Season I, 2017 & The Last Season II , 2019 ’ zijn een goed voorbeeld van hoe ik mijn werkwijze verder heb ontwikkeld. Ik begin een nieuwe reeks vaak met een fascinatie voor een bepaald gebied of een groep mensen. Denk hierbij aan het recreatiegebied in Hoek van Holland met zijn harde kern campinggasten of het diverse scala aan mensen op straat in Rotterdam West .

Als ik er alleen op uit trek wanneer ik aan een nieuw project begin ben ik op mijn beste. Ik ben op de scout dagen vaak op de achtergrond en voornamelijk aan het observeren voor ik het daadwerkelijke contact leg. Het is altijd even over mijn verlegenheid heen stappen, maar het werkt het beste wanneer ik heel brutaal mensen aanspreek of zelfs aanbel bij huizen (of stacaravans) die er interessant uit zien.

Vaak merk ik al snel een nieuwsgierigheid in de mensen die ik benader en zo gaat het balletje vaak rollen. In het geval van de camping in Hoek van Holland werd ik al snel voorgesteld aan andere bewoners en had ik vrij snel mijn cast compleet. Elke nieuwe ontmoeting fotografeer ik heel simpel om vervolgens thuis allemaal aan mijn muur te plakken. Aan de hand van steekwoorden en details die me opvallen ga ik nadenken hoe ik de realiteit meer naar mijn eigen hand kan zetten. Bij de camping stelde ik mij een ‘Telenovela’ voor die zich daar afspeelde met de campinggasten als stralende middelpunt.”

“Ik heb de modellen zo gefotografeerd dat ze laten zien dat je ook in je laatste seizoen nog kunt stralen.​”

TEAM
“De fantasiewereld in mijn fotografie zet ik het beste neer met mijn team . Zo werk ik vaak met haar en make-up artist Ed Tijsen en diverse stylisten voor de garderobe. Tijdens het fotograferen van ‘The Last Season I, 2017 ’ lijken de geportretteerde niet meer op zichzelf maar heb ik ze dusdanig getransformeerd alsof ze zo de set van Miami Vice af zijn komen lopen. Ik vond dit goed passen bij de faux classicistische beelden op de camping. Ik heb de modellen zo gefotografeerd dat ze laten zien dat je ook in je laatste seizoen nog kunt stralen.​”

harmenmeinsma.com

Daantje Bons – Bare Emotions

8 april 2021

Bij Daantje Bons staat de vrouw in al haar pracht en glorie centraal. Dit giet ze in een kleurrijke, grafische vorm en creëert hierdoor sterke...

Lees verder
Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Privacy verklaring
Content Copyright ©2020
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS