Home » Geen categorie » Interview Ehlana Polgara

Interview Ehlana Polgara

Klaar met je studie en de wereld in! Wie zijn de nieuwe lichting fotografen, wat is hun visie en hoe gaan ze te werk? Deze week: Ehlana Polgara, Cum Laude afgestudeerd aan de Fotoacademie.

Hoe is de liefde voor fotografie ontstaan?
“Ik had vanaf mijn negende jaar altijd al een klein cameraatje bij me waarmee ik alles en iedereen vastlegde. Het voelt altijd als een voorliefde, iets dat er van nature “in zat”. Maar het moment dat ik echt verliefd werd op het medium weet ik nog heel goed; het was tijdens een familie-uitje naar het fotomuseum in Den Haag waar een expositie van Sally Mann te zien was. Ineens voelde ik de emotie en kracht die een foto in zich kan hebben. Ik was pas 12 maar er klikte iets, vanaf toen keek ik anders naar fotografie. The Three Graces is nog steeds één van mijn lievelings foto’s.”

“Direct is het omdat ik hardheid niet omzeil, ik vind het niet erg -en misschien zelfs wel fijn-, als mijn beelden confronteren en een bepaalde hardheid laten zien.”

     

Waar gaat je laatste werk over?
“Mijn laatste werk ‘Daughter of Helios’, tevens ook mijn afstudeerproject, gaat over mijn opvoeding; de invloed van mijn vader en het losbreken hiervan.

Vlak voor het ontstaan van dit project las ik het boek Circe van Madeline Miller, ik heb een fascinatie voor Griekse mythen en dit verhaal maakte persoonlijk iets los. Onder andere de grootheidswaanzin van Helios en de verwaarlozing ten aanzien van zijn dochter, en hoe zij zichzelf leert onderhouden, zijn herkenbaar. Zo ontstond de titel naast het werk.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?
“Fysiek en direct. Naast dat ik veel gebruik maak van het menselijk lichaam en naakt is ook de materiële uitdrukking van belang. Ik werk met mixed media, wat inhoudt dat ik fotografie combineer met schilder-en tekenkunst. Die tastbaarheid, zo wel in het maken als kijken vind ik fijn.

Direct is het omdat ik hardheid niet omzeil, ik vind het niet erg -en misschien zelfs wel fijn-, als mijn beelden confronteren en een bepaalde hardheid laten zien.”

“Ik hoop vooral dat er volgend jaar weer mogelijkheid is om naar buiten te treden, samen te werken en kunst te ervaren zoals het bedoelt is”

     

Wie of wat is je grootste inspiratiebron?
“In de directe zin zijn dat autobiografische gebeurtenissen en mijn gevoelswereld. Maar ook zeker schrijvers en dichters, muziek en beeldend kunstenaars. Jeanette Winterson, Keaton Henson en Louise Bourgeois staan hoog op die lijst.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
“Dit vind ik een lastige vraag om nu te beantwoorden, had je het me voor Covid gevraagd dan had ik hele plannen, en eigenlijk zelfs nog voor de laatste persconferentie kon ik van alles bedenken. Maar nu mijn eindexamenexpositie voor de tweede keer niet doorgaat merk ik dat ik het lastiger vind om vooruit te denken en rooskleurig naar de toekomst te kijken. Gelukkig mogen we nu wel afstuderen, wat in mei niet kon, en werken we hard aan het neerzetten van een online expositie zo dat we het toch kunnen laten zien en delen.

Het enige dat vanzelfsprekend voelt is dat ik blijf creëren, deze maand ben ik voorzichtig weer nieuwe dingen gaan maken. Maar ik hoop vooral dat er volgend jaar weer mogelijkheid is om naar buiten te treden, samen te werken en kunst te ervaren zoals het bedoelt is. Zodra het weer mag en kan gaan we als Fotoacademie alumni een nieuwe expositie organiseren, daar kijk ik nu al naar uit.”

ehlana.polgara

Nieuwe portretten van Koos Breukel in DeLaMar

7 oktober 2021

Vandaag zijn de 12 nieuwe portretten van artiesten, gemaakt door Koos Breukel, onthuld in het DeLaMar in het bijzijn van o.a Koos Breukel, Joop en...

Lees verder
Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Privacy verklaring
Content Copyright ©2020
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS