Home » Geen categorie » Interview Manon van Roosmalen

Interview Manon van Roosmalen

Klaar met je studie, alles zelf doen, de wereld in! Wie zijn de nieuwe lichting fotografen, wat is hun visie en hoe gaan ze te werk? Deze week: Manon van Roosmalen, afgestudeerd aan de Fotovakschool deze zomer.

Hoe is de liefde voor fotografie ontstaan?

“Van jongs af aan ben ik altijd al een heel beeldend persoon geweest. Als kind was ik erg verlegen waardoor ik liever communiceerde in tekeningen dan in woorden. Dat werd vervolgens op de basis- en middelbare school al snel opgemerkt door docenten en klasgenootjes. De complimenten die ik daar kreeg waren voor mij een soort bevestiging dat ik mijn creativiteit moest doorzetten.

Richting het einde van mijn middelbareschooltijd (rond 2011) kreeg ik mijn eerste digitale compact camera als cadeau van mijn ouders. Daar maakte ik veel gebruik van, met name op vakanties. Deze foto’s deelde ik vervolgens op het internet, waar ik weer reacties op kreeg: ‘hier moet je wat mee gaan doen!’

Maar, dit maakte het voor mij lastig om te kiezen waarin ik wilde doorstuderen: fotografie, of iets in de richting van illustratie of vormgeving? In 2012 besloot ik de 4-jarige mbo-opleiding Crossmedia te volgen op de Eindhovense School (nu SintLucas Eindhoven). Tijdens deze opleiding kreeg ik in het 1e jaar met van alles te maken: vormgeving, illustratie, fotografie, film en meer. In de jaren daarna mocht ik veel opdrachten relatief vrij invullen.

In het 4e jaar realiseerde ik me pas hoeveel van de opdrachten ik had ingevuld met een combinatie van fotografie en vormgeving. Dat was voor mij het besef moment: ik wil meer doen met fotografie! Mijn liefde voor fotografie bestond dus eigenlijk al langer, maar toen realiseerde ik het me pas.

Zodoende startte ik in 2016 de 4-jarige hbo-opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie aan de Fotovakschool te Rotterdam (nu Nederlandse Academie voor Beeldcreatie). Hier ben ik inmiddels in juli 2020 cum laude afgestudeerd.”

“Ik ben in gesprek gegaan met lotgenoten en heb ik informatie vanuit hun verhalen vertaald naar geënsceneerde portretten en stillevens.”

Waar gaat je laatste werk over?

“Mijn meest recente fotoproject is tegelijkertijd ook mijn afstudeerproject geweest. De serie heet FODMAP en is ontstaan vanuit een persoonlijk verhaal:

De serietitel FODMAP is tegelijkertijd de Engelse afkorting voor voedingsstoffen die in veel gevallen de klachten van het Prikkelbare Darm Syndroom veroorzaken:

F ermenteerbare
O ligosachariden (fructanen en galactanen): tarwe, ui, knoflook en peulvruchten
D isachariden (lactose): zuivelproducten
M onosachariden (fructose): honing en bepaalde fruitsoorten
A nd / En
P olyolen (suikeralcoholen): bepaalde groenten- en fruitsoorten

Begin 2019 mocht ik eindelijk de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) ontvangen. Ik zeg ‘eindelijk’, omdat ik al veel langer met klachten liep – net als vele anderen voor mij. De klachten zijn medisch nog niet aantoonbaar en worden daarom vaak onterecht als psychosomatisch bestempeld, of worden simpelweg omschreven als Somatisch Onvoldoende Verklaarde Lichamelijke klachten (SOLK).

PDS is een verstoring van het maag-darmkanaal die veel invloed heeft op eetgewoonten en de toiletgang, en daarmee ook op het alledaagse leven. Het kan veel pijn en ongemakkelijke situaties opleveren, vooral als er geen toilet is, of als deze onderbreking niet wordt gewaardeerd.

In de periode rondom mijn diagnose kwam ik op het internet veel verhalen tegen van personen die zich in hetzelfde schuitje bevonden; ze werden niet serieus genomen. Dit waren niet alleen mensen met PDS, maar ook met andere onzichtbare aandoeningen. Deze aandoeningen wil ik zichtbaar maken zodat er hopelijk meer aandacht voor komt.

Voor mijn afstudeerproject, FODMAP, heb ik mij gericht op het visualiseren van de aandoening PDS. Hiervoor ben ik in gesprek gegaan met lotgenoten en heb ik informatie vanuit hun verhalen vertaald naar geënsceneerde portretten en stillevens. Dit project wil ik graag nog gaan uitbreiden met meer onzichtbare aandoeningen, zoals Fibromyalgie en Myalgische Encefalomyelitis (ME/CVS).”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Ik heb het altijd lastig gevonden om een naam te geven aan mijn manier van fotograferen, omdat er eigenlijk geen concrete omschrijving van bestaat. Ik werk vanuit thema’s (veelal maatschappelijk) waarbij ik zelf een concept ontwikkel die ik vervolgens vertaal naar een of meerdere beelden. Het thema en doeleinde bepalen de vorm en uitstraling van de beelden, waarbij ik over het algemeen communiceer door middel van geënsceneerde stillevens en portretten. Om te bepalen hoe het thema en de bijbehorende boodschap moeten worden vertaald grijp ik vaak terug naar mijn grafische achtergrond.

De een zou het omschrijven als illustratieve fotografie, de ander als redactionele fotografie en de ander misschien weer als iets anders. Zelf noem ik het illustratieve conceptuele fotografie, maar dat dekt voor mijn gevoel nog niet echt de lading. Het liefst omschrijf ik mijn stijl met behulp van meerdere kernwoorden: conceptueel, illustrerend, geënsceneerd, maatschappelijk geëngageerd, grafisch doordacht en bestemd voor zowel redactionele als commerciële doeleinden.”

“Met mijn eigen werk ben ik op zoek naar oplossingen om een thema of boodschap terug te brengen tot één of een aantal beelden, door slechts van een paar vormen of voorwerpen gebruik te maken.”

Wie of wat is je grootste inspiratiebron?

“Stiekem heb ik een hele lange lijst aan inspiratiebronnen! Ik laat me graag door van alles beïnvloeden, oud en nieuw. Maar de kunstenaar waarmee het voor mij allemaal begon is Piet Mondriaan. Met mijn eigen werk ben ik op zoek naar oplossingen om een thema of boodschap terug te brengen tot één of een aantal beelden, door slechts van een paar vormen of voorwerpen gebruik te maken. Eigenlijk zoals Mondriaan de natuur terugbracht tot vormen en kleuren. Als je mijn werk goed bekijkt, zul je daar waarschijnlijk ook wat elementen van De Stijl in terug kunnen vinden.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

“Zoals eerder omschreven ben ik van plan om verschillende onzichtbare aandoeningen zichtbaar te maken. Bij voorkeur maak ik dan geen gebruik van modellen, maar van echte personen met de aandoening.

Momenteel werk ik vrijwillig als fotograaf voor de ME/CVS Stichting Nederland. Ons ultieme doel is om een expositie te organiseren met portretten van verschillende personen met de aandoening Myalgische Encefalomyelitis (ME/CVS). Dit had ik graag bij mijn afstudeerproject, FODMAP, ook gedaan. Maar tijdens het hoogtepunt van de pandemie was dat geen verstandig idee. Veel personen met chronische aandoeningen hebben namelijk een verslechterde weerstand. Dus mijn plan voor nu is om op zoek te gaan naar oplossingen om dit alsnog uit te kunnen voeren.”

manonvanroosmalen.com

KIEKIE no.31 The Storytelling Issue

22 januari 2021

VOORWOORD KIEKIE no.31 Denise Woerdman ''Voor jullie ligt Kiekie no. 31 met het thema Storytelling. Naar mijn mening belangrijker dan ooit in...

Lees verder
Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Privacy verklaring
Content Copyright ©2020
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS