Home » Geen categorie » Interview Niels Jansen

Interview Niels Jansen

Klaar met je studie en de wereld in! Wie zijn de nieuwe lichting fotografen, wat is hun visie en hoe gaan ze te werk? Deze week: Niels Jansen, afgestudeerd aan de fotoacademie.

Hoe is de liefde voor fotografie ontstaan?

Toen ik in de derde klas van de middelbare school zat heb ik samen met mijn vader een spiegelreflex camera gekocht. Hij is er nooit achter gekomen hoe die camera werkt omdat ik het veel te leuk vond om foto’s te maken. In die tijd was ik met niets anders bezig dan foto’s maken.

Na een aantal jaar van alles gedaan te hebben heb ik mij meer laten inspireren door films. Ik wilde shots maken die zo uit een film konden komen.

Waar gaat je laatste werk over?

Mijn laatste werk is een portretserie over het ecodorp Ppauw in Wageningen. De mensen die in dit ecodorp wonen delen samen een visie over hoe ze met de aarde en met elkaar om willen gaan. Dit willen ze ook uitdragen naar de buitenwereld. buitenstaanders zijn bijvoorbeeld altijd welkom om een kijkje te komen nemen, bijvoorbeeld bij het eetcafe iedere maand.

Voor de bewoners is het belangrijker wat je met elkaar en voor elkaar doet, dan welke spullen je hebt. Het is een bewuste manier van leven waarbij het tempo een stuk lager ligt. Mensen leven in het hier en nu.

“Ik maak geënsceneerde portretten op locatie, waarbij ik het belangrijk vind dat die locatie veel over de geportretteerde vertelt.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

Ik maak geënsceneerde portretten op locatie, waarbij ik het belangrijk vind dat die locatie veel over de geportretteerde vertelt. In mijn fotografie heb ik een filmische aanpak, waarmee ik een soort scenes creëer. Dit filmische zit hem onder andere in mijn lichtgebruik, ik werk altijd met extra lampen.

Wie of wat is je grootste inspiratie bron?

Mijn meeste inspiratie heb ik altijd uit films gehaald. Daarnaast heb ik altijd naar veel verschillende fotograferen gekeken. Een paar van mijn favorieten zijn Annie Leibovitz, Gregory Crewdson en Stephan Vanfleteren.

“Ik hoop in de toekomst zo veel mogelijk een balans te houden tussen fotografie in opdracht en vrij werk.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Ik ben nu net klaar met de fotoacademie. De komende tijd heb ik dus wat ruimte om weer wat na te denken over nieuw vrij werk, ik heb al een aantal ideeën voor wat portretseries. Toch vind ik het ook niet vervelend om mij eerst te richten op fotografie in opdracht.

Ik hoop in de toekomst zo veel mogelijk een balans te houden tussen die twee. Ondanks dat ik mijzelf meer zie als fotograaf die toegepast werkt maakt wil ik eigenlijk toch minstens één vrij project per jaar maken.

www.nielsjansenphoto.nl

KIEKIE no.31 The Storytelling Issue

22 januari 2021

VOORWOORD KIEKIE no.31 Denise Woerdman ''Voor jullie ligt Kiekie no. 31 met het thema Storytelling. Naar mijn mening belangrijker dan ooit in...

Lees verder
Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Privacy verklaring
Content Copyright ©2020
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS