Home » Geen categorie » Interview Petra Kroon

Interview Petra Kroon

Klaar met je studie en de wereld in! Wie zijn de nieuwe lichting fotografen, wat is hun visie en hoe gaan ze te werk? Deze week: Petra Kroon, afgestudeerd aan de fotoacademie.

Hoe is de liefde voor fotografie ontstaan?
“Ik heb beeld altijd al interessant gevonden. Ik ben er min of meer mee groot gebracht door mijn moeder. Niet dat ze een een professional was, ze was zo’n klassieke huis tuin en keuken-fotograaf. Alles wat we deden, legde ze vast. En daar schreef ze kortere of langere tekstjes bij. Hele fotoboekenkasten vol heeft ze gemaakt.

Als journalist heb ik een jaar of 10 voor tv gewerkt, actualiteiten en documentaires gemaakt. Daar vond ik het vooral een uitdaging om beeld en tekst allebei op hun eigen manier een sterk verhaal te laten vertellen. Niet het klassieke praatje-plaatje maar echt sterk beeld en een krachtig verhaal.

Ik ben ook hoofdredacteur geweest van een aantal bladen, 2 daarvan heb ik zelfs zelf bedacht, en beeld speelde in al die bladen een belangrijke rol. Bij de bladen die ik zelf heb opgezet, ruimde ik hele pagina’s en spreads in voor foto’s.

Ergens in 2016 begon het te kriebelen: ik wilde weer studeren. En fotografie leek me superleuk. Verhalen maken waar beeld en tekst ieder hun eigen rol opeisen. Tijdens mijn opleiding aan de Fotoacademie zijn daar nog meer bouwstenen bijgekomen: video, geluid, archiefmateriaal, eigenlijk alles wat communiceert. Afhankelijk van het project zoals een boek, installatie of tentoonstelling gebruik ik een of meerdere bouwstenen.”

“Richt ik mijn lens op mij en bepaal ik wat je van mij ziet. En dat je je eigen seksualiteit mag vieren, op jouw manier, ook na je 40ste.”

     

Waar gaat je laatste werk over?
“Mijn laatste werk is een persoonlijke zoektocht in beeld en tekst naar de vraag: hoe belangrijk is seksualiteit in een lange relatie? In een zine van ruim 100 pagina’s laat ik dat onderzoek zien.

Ik heb heel veel wetenschappelijke literatuur gelezen, veel wetenschappers gesproken. Plekken vastgelegd waar seksonderzoek plaatsvindt, apparatuur gefotografeerd. En ik heb mezelf en mijn partner in intieme situaties gefotografeerd.

De zoektocht heeft verschillende inzichten opgeleverd. Bijvoorbeeld dat verreweg de meeste onderzoeken die gedaan zijn, onderzoeken zijn onder of alleen mannen of alleen vrouwen en dat daar conclusies over stellen aan verbonden worden. Of dat de plekken waar de onderzoeken plaatsvinden zo weinig aantrekkelijk zijn, dat je bijna gaat denken dat dat een negatieve invloed heeft op de uitkomsten van die seksonderzoeken.

Naast die inhoudelijke laag is er ook een meer fotografisch/filosofische laag. Die van de vrouwelijke seksualiteit. Het is nog steeds niet echt gebruikelijk dat vrouwen hun lens op zichzelf richten waar het gaat om intimiteit, seks en naakt. Nog steeds zijn vrouwen toch vooral ‘objecten’ die door mannenogen bekeken worden (Lees bv Laura Mulvey hierover en John Berger). En het is ook heel ongebruikelijk dat vrouwen – zeker als ze de 40 gepasseerd zijn– duidelijk laten zien dat ze seks lekker vinden en dat ze daarvan genieten. In mijn project laat ik dat andere verhaal zien. Richt ik mijn lens op mij en bepaal ik wat je van mij ziet. En dat je je eigen seksualiteit mag vieren, op jouw manier, ook na je 40ste.

Ik heb dit verhaal gemaakt om vrouwen te inspireren hun verhaal te vertellen, op te komen voor hun eigen genot, voor hun eigen seksualiteit, hoe jong of oud ze ook zijn, zich niet laten dwingen in een rol die ze niet willen, trots te zijn op hun lichaam.”

“Anti-Aesthetic – het gaat niet om mooi maar om impact – direct, provocerend, onderzoekend, soms humoristisch.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Anti-Aesthetic – het gaat niet om mooi maar om impact – direct, provocerend, onderzoekend, soms humoristisch. Ik leg opvallende zaken in de alledaagsheid vast, zaken die anderen niet direct opvallen maar die voor mij juist belangrijk zijn voor het verhaal.”

Wie of wat is je grootste inspiratie bron?

“Ik ben groot fan van Laya Abril. Ze heeft ook een journalistieke achtergrond en doet heel gedegen onderzoek voor haar projecten. Ze maakt daarvan fantastische projecten. Dat spreekt me erg aan.

En verder heb ik nog een enorme waslijst aan fotografen en beeldmakers die ik allemaal om verschillende redenen heel erg inspirerend vind.”

“Welke rol speelt beeld in de samenleving, hoe kijk jij ernaar en hoe kijken anderen ernaar.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

“Ik doe op dit moment de master photography and society aan de KABK in Den Haag. Daar wil ik me verder toeleggen op onder meer de female gaze. En ik geef les op een basisschool in fotografie, of eigenlijk meer in beeldvorming. Welke rol speelt beeld in de samenleving, hoe kijk jij ernaar en hoe kijken anderen ernaar.”

@fotosvanpetrakroon

petrakroon.nl

Alle eindexamen studenten Fotoacademie geslaagd!

8 juni 2021

Beeld is een tentoonstelling van de nieuwe lichting beeldmakers van de Fotoacademie Amsterdam. Van 3 t/m 7 juni 2021 toonden de 15 geslaagden voor...

Lees verder
Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Privacy verklaring
Content Copyright ©2020
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS