Home » Geen categorie » Interview Thijs de Leeuw

Interview Thijs de Leeuw

Klaar met je studie en de wereld in! Wie zijn de nieuwe lichting fotografen, wat is hun visie en hoe gaan ze te werk? Deze week: Thijs de Leeuw, afgestudeerd aan de fotoacademie.

Hoe is de liefde voor fotografie ontstaan?

“Tijdens mijn werk als grafisch ontwerper bij reclame bureaus heb ik veel met beeld gewerkt. Het beoordelen, kiezen maar ook bewerken van beeld was een groot deel van mijn werk. Daar is mijn liefde voor fotografie gegroeid.

Ik ga altijd snel door verschillende beelden heen. Bij sommige beelden moet je beter kijken om te zien wat er gebeurd en die laten je vervolgens achter met meer vragen dan antwoorden. Dat is vaak precies het tegenovergestelde van de beelden uit de reclame dus ik denk dat het daardoor komt dat ik daar liefde voor heb gekregen.”

“Tussen het kijken en de interpretatie ervan zit een nanoseconde waarin je niet weet waar je naar kijkt. Daar speel ik mee. Het kantelpunt, de tijdelijke staat voorafgaand aan een verandering, vind ik fascinerend.”

Waar gaat je laatste werk over?

“We leven in gekke tijden. Het is misschien wel de meest gehoorde zin in 2020. De wereld kwam tot stilstand en er was een pauze. We verkeren ons op een kantelpunt. Vanaf hier zijn er verschillende wegen die we kunnen nemen. Waar gaan we naartoe?

Mijn serie beelden gaat over het kantelpunt. Over keuzes maken en mogelijkheden, over de onzekerheden wanneer je tussen de ene en de andere fase verkeerd. Het afscheid nemen van het oude terwijl het nieuwe zich nog niet volledig ontvouwt. Ik visualiseer ruimtes waar de overgang plaats kan vinden. Met soms een weg die je kunt kiezen, om het gevoel te suggereren dat je een keuze hebt waar je naartoe gaat. Afgesloten ruimtes die de afstand verbeelden die nodig is om de verandering te ondergaan.

Ik maak gebruik van verschillende vormen van illusies. Je twijfelt wat je ziet en probeert grip te krijgen op je waarneming. Tussen het kijken en de interpretatie ervan zit een nanoseconde waarin je niet weet waar je naar kijkt. Daar speel ik mee. Het kantelpunt, de tijdelijke staat voorafgaand aan een verandering, vind ik fascinerend.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“De stijl van fotograferen is scherp en duidelijk gedefinieerd, waardoor het een vorm van realisme krijgt. Het lichtgebruik ondersteund het schilderachtige effect en draagt bij aan het mysterieuze en surrealistisch gevoel dat ik met mijn beelden wil oproepen. Door middel van 3d-software en ingrepen versterk ik het vervreemdende, surrealistische effect die de kijker op het verkeerde been zet. Of niet…”

“Eens in de zoveel tijd kom je op een plek waar de realiteit opeens veranderd lijkt te zijn. Een overdonderend gevoel wat je bij blijft.”

Wie of wat is je grootste inspiratie bron?

“Tim Walker blijft bij deze vraag opborrelen. Zijn manier om magie te fabriceren is zo authentiek en eigen. Ik vind dat een van de beste inspiratiebronnen. Sommige plekken kunnen ook een goede inspiratiebron zijn. Eens in de zoveel tijd kom je op een plek waar de realiteit opeens veranderd lijkt te zijn. Een overdonderend gevoel wat je bij blijft.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

“Naast mijn commerciële fotografie blijf ik vrij werk maken. Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen en te blijven leren. Het maken van vrij werk zorgt ervoor dat ik blijf nadenken over wat er in een beeld gebeurt en over wat ik maak. Het biedt ruimte om extra lagen aan beeld te geven en ideeën te onderzoeken. Het is mijn test lab waarin fouten gemaakt kunnen worden. En als er resultaat uit komt wat me aanstaat zal ik dat laten zien.

Ook wil ik in de toekomst mijn commerciële werk wat meer naar mijn vrije werk brengen. Ik denk dat het een waardevolle toevoeging kan zijn extra lagen te kunnen toevoegen en om meer conceptueel werk te maken. Vrij werk maken is hiervoor dus ook heel belangrijk.”

thijsdeleeuw.com

KIEKIE no.31 The Storytelling Issue

22 januari 2021

VOORWOORD KIEKIE no.31 Denise Woerdman ''Voor jullie ligt Kiekie no. 31 met het thema Storytelling. Naar mijn mening belangrijker dan ooit in...

Lees verder
Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Privacy verklaring
Content Copyright ©2020
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS