Home » Geen categorie » Martin Hierck – NL2

Martin Hierck – NL2

Martin Hierck ziet de kleinigheden en de ‘normale’ taferelen waar anderen aan voorbij lopen. Door deze situaties vast te leggen is zijn nieuwe boek ‘NL2: Een vierkante kijk op het gewoonste land van de wereld’ ontstaan. Een goed beeld van het echte Nederland, en dan bedoelen we een keer niet de tulpen en windmolens.

Hoe is de liefde voor fotografie ontstaan?

“Het zit eigenlijk wel in de familie. Mijn overgrootvader Cornelis van Es was Nederlands eerste persfotograaf die oa voor de Telegraaf werkte. Ook mijn oom was beroepsfotograaf en mijn vader fotografeerde veel. Zelf starte ik rond mijn 15e met het fotograferen van al mijn uitjes en vakanties. Jarenlang was ik binnen mijn vriendengroep degene die alles vastlegde.

Later ben ik me, na jaren actief te zijn geweest binnen de natuurfotografie meer gaan toeleggen op reisfotografie. Uiteindelijk ben je ook niet altijd op reis en dus volgde ik jaren geleden een opleiding storytelling bij Guus Rijven in Den Haag. Vlak daarna kreeg ik mijn eerste opdracht voor het maken van een fotoboek over een nog zelfstandig wonende man van 96 jaar oud.”

“Eigenlijk laat NL2 de kijker in de vorm van kunstzinnige stillevens met andere ogen kennismaken met het Nederland uit zijn omgeving.”

Waar gaat je nieuwe boek “NL2″over?

“NL2 gaat over Nederland. Het is een boek waarin ik Nederlanders met andere ogen kennis wil laten maken met ‘hun’ land en waarbij clichés als molens, tulpenvelden en grachten achterwege gelaten worden. In vierkante foto’s belicht ik de inrichting van het Nederlandse landschap/infrastructuur en sta ik stil bij details waar menig ander mens achteloos aan voorbij gaat. Eigenlijk laat NL2 de kijker in de vorm van kunstzinnige stillevens met andere ogen kennismaken met het Nederland uit zijn omgeving.”

Hoe ben je op het idee gekomen om hier een boek over te maken?

“Het idee ontstond eigenlijk geleidelijk. Elke keer als ik na een reis terug in Nederland kwam vielen mij oa de strakke lijnen en typisch Hollandse bebouwing op. Toen ik een aantal jaar geleden gevraagd werd voor een fotoproject In Barneveld reisde ik vanaf mijn woonplaats vaak door landelijk gebied en zag daar ook weer diezelfde lijnen. Ik besloot toen om eens wat testfoto’s te maken voor een fotoproject over mijn eigen land maar dan zonder de eerder genoemde cliches’s te fotograferen.

Na een gesprek met beeldredacteur Rob Hoen ontstond het idee om het project geheel in het vierkant te fotograferen. Even wennen aan het begin maar uiteindelijk werd het een soort tweede natuur.”

“Ik loop, ik zie iets en druk af”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Ik denk dat het meer een mix van wat stijlen is. Ik fotografeer sowieso altijd op de “snapshot” manier en bovendien ook eigenlijk bijna altijd zonder statief. Ik loop, ik zie iets en druk af. Het is een combinatie van documentair, en fine-art kunstzinnige fotografie.”

Wie of wat is je grootste inspiratie bron?

“Oeh dat zijn er best wel een aantal maar op de vraag wie de “grootse” inspiratiebron is kan het antwoord toch alleen William Eggleston zijn. De absolute grootmeester van het eindeloos fotograferen van alledaagse taferelen. En ook voor mij zijn de simpele alledaagse dingen de grootste bron van inspiratie. Ik blijf eigenlijk altijd weg van glitter en glamour en zoek mijn onderwerpen vaak in de meer afgelegen en zogenaamde minder mooie delen van stad en land.”

“Fotoboeken maken is datgene wat ik het allerliefste doe dus ik hoop er in de toekomst nog wel een paar te maken”

Wat zijn je toekomst plannen?

“Op dit moment werk ik aan een nieuw langlopend project waarvan ik hoop dat het aan het einde van dit jaar wederom kan worden gepubliceerd in boekvorm. Het is een zeer persoonlijk fotoproject waarover ik binnenkort meer bekend maak op mijn website.

Fotoboeken maken is datgene wat ik het allerliefste doe dus ik hoop er in de toekomst nog wel een paar te maken. Het liefst ook weer een waarvoor ik naar het buitenland mag. De combinatie van reizen en fotografie blijft voor mij toch een van de allermooiste dingen die er bestaan.”

hierck.com

Expositie FOLLOW ’21 in Iso Amsterdam

1 december 2021

Van donderdag 2 t/m zondag 5 december is de tentoonstelling van FOLLOW ’21, met nieuw werk van Alma Kim en Nkeiru Ofor, te zien in ISO...

Lees verder
Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

 

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Privacy verklaring
Content Copyright ©2020
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS