Home » Geen categorie » Mona van den Berg – Ongedocumenteerd maar niet ongezien

Mona van den Berg – Ongedocumenteerd maar niet ongezien

Mona van den Berg wil met haar nieuwe project “Ongedocumenteerd maar niet ongezien” een gezicht geven aan de ongedocumenteerden in Nederland door ze letterlijk in de spotlight te zetten. De portretserie is te zien in het Utrechtse Stadhuis.

“Links heeft schrikbarend verloren, dat betekent voor ongedocumenteerden dat hun situatie de status quo behoudt of zelfs nog slechter wordt. Over de opvangen begeleiding van ongedocumenteerde mensen in Nederland wordt al jaren landelijk gediscussieerd.

Zonder grote doorbraak en met spanningen tussen gemeentes en het Rijk tot gevolg is de positie van ongedocumenteerden een heet hangijzer binnen de politiek. Ondertussen verliezen mensen die niet terug kunnen naar hun land van herkomst hun rechten of verblijfsplek in Nederland.”

“Ongedocumenteerden leven een ontzettend onzeker bestaan. Hierdoor zijn veel ongedocumenteerden bezig met ‘overleven’ in plaats van ‘leven’. “

“In Utrecht verblijven naar schatting rond de 5000 mensen zonder verblijfspapieren. In de Utrechtse gemeentelijke opvang verblijven 225 ongedocumenteerden. Het leven als een persoon zonder verblijfsvergunning is zwaar. Zonder verblijfspapieren mag je niet werken. Het volgen van een opleiding is ook erg ingewikkeld, omdat je geen stage mag lopen. Je kan geen zorgverzekering of andere uitkeringen krijgen. Om te overleven zijn ongedocumenteerden afhankelijk van de gemeentelijke opvang en/of hun eigen netwerk. Sommige ongedocumenteerden raken dakloos en leven op straat.

Ongedocumenteerden leven een ontzettend onzeker bestaan. Hierdoor zijn veel ongedocumenteerden bezig met ‘overleven’ in plaats van ‘leven’. Vaak weten ze niet wat de toekomst hen zal brengen. ”Waar zal ik de komende weken slapen?”, ”Wanneer zal ik een verblijfsvergunning krijgen?” en ”Hoe kan ik een partner vinden en een gezin stichten zolang ik geen papieren en geen huis heb?”’ zijn levensvragen waarmee mensen zonder papieren kampen. Deze grote onzekerheid brengt ontzettend veel stress met zich mee. Combineer dit met trauma’s die mensen hebben opgedaan vanuit hun thuisland en/of de reis naar Nederland, en je begrijpt dat deze mensen veelal te maken hebben met psychische problemen.”

“Ik hoop dat deze expositie in meer bewustwording resulteert en dat er meer verzet komt tegen het meedogenloze beleid.”

“Eigenlijk was ik niet verrast door de inhumane situatie waarin ongedocumenteerden verkeren, echter wel van het feit dat sommige mensen al meer dan 20 jaar hier zonder documenten leven met als gevolg dat alle rechten aan hen worden onthouden. Ik hoop dat deze expositie in meer bewustwording resulteert en dat er meer verzet komt tegen het meedogenloze beleid.”

monavandenberg.com

Daantje Bons – Bare Emotions

8 april 2021

Bij Daantje Bons staat de vrouw in al haar pracht en glorie centraal. Dit giet ze in een kleurrijke, grafische vorm en creëert hierdoor sterke...

Lees verder
Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Privacy verklaring
Content Copyright ©2020
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS