Home » Geen categorie » Rufus de Vries – Buurtbanden

Rufus de Vries – Buurtbanden

In Buurtbanden duikt documentaire fotograaf Rufus de Vries dieper in Amsterdam en haar inwoners. Geïnspireerd door het verhaal van een student geneeskunde die bijles gaf aan de dochter van de Turks-Amsterdamse snackbar-eigenaar is het balletje verder gaan rollen om heel Amsterdam uit te pluizen.

Hoe ben je begonnen met fotografie?

“Door een opleiding te gaan doen. Dat klinkt wellicht gek, maar ik ben een van de weinigen volgens mij die vroeger niet fotografie als hobby had en toen een opleiding is begonnen. Mij leek cameraman wel wat en toen ben ik een technische opleiding fotonica gaan doen. Om toe te lichten hoe weinig ik er vanaf wist, illustreert het gegeven dat ik er vanuit ging dat het verschil tussen kleur en zwart-wit-foto’s in de camera zat. Voor de latere generaties; dat zat ‘m in het soort film dat je in die camera stopt. Daarna heb ik nog de kunstacademie in Den Haag gedaan. Daar leerde ik de conceptuele kant van fotografie.”

“Mijn stijl is documentair met een lichte surrealistische tint. Dat laatste komt doordat ik mijn foto’s veelal ensceneer, uitlicht en meerdere momenten in een foto monteer.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Documentair met een lichte surrealistische tint. Dat laatste komt doordat ik mijn foto’s veelal ensceneer, uitlicht en meerdere momenten in een foto monteer. Op die manier hoop ik gelaagde foto’s te creëren waarin meerdere dingen tegelijk te zien zijn maar dicht bij het aannemelijke blijven. Iemand anders beschreef eens dat er in mijn foto’s vaak iets ‘terloops’ zit. Dat vind ik een mooie typering.”

 

Waar gaat Buurtbanden over?

“Buurtbanden is een werkwijze om mensen en hun omgeving in beeld te brengen, door relaties en locaties waar bewoners elkaar ontmoeten, aan elkaar te verbinden. Dit doe ik door een (buurt)gebied af te kaderen, onderzoek te doen naar de mensen en plekken in dat gebied. Vervolgens analyseer ik de verbanden tussen mensen maar ook de tussen de plekken waar ze elkaar ontmoeten. Op basis daarvan maak ik schetsen en speel ik met bewoners een alledaagse situatie.

Buurtbanden ’schakelt via personen’, dat wil zeggen: op de ene foto zie je mensen die elkaar ontmoeten, op de daarop volgende foto zie je een persoon uit de eerdere foto die iemand anders ontmoet. Vervolgens zet de serie zich door via de andere persoon, en herhaalt het concept zich. Grafisch ziet dat er zo uit:

Het blijkt een kraakheldere manier om relaties en verbanden tussen mensen duidelijk te maken, zonder veel woorden.

Middels dit concept heb ik onlangs mijn vijfde serie kunnen realiseren in Amsterdam Bos & Lommer. Het toffe is dat de serie op dit moment te zien is op tien locaties in Bos & Lommer. Tot 31 augustus kun je een wandeling maken in de buurt en zijn de foto’s te zien in een buurthuis tot wasserette en bij mensen thuis tot een kerk. Doordat de foto’s achter de ramen hangen en de toelichting middels je telefoon of via een papieren hand-out te lezen is, kun je zelfstandig de wandeling maken.

Hierdoor wordt een vaak voor het oog onzichtbaar verband, zichtbaar gemaakt.”

 

Hoe is het ontstaan?

“Tot een jaar of tien geleden werkte ik vooral documentair. Ik bracht destijds o.a. de stedelijke vernieuwing in Amsterdam Nieuw-West in beeld. Toch bleef ik voor mijn gevoel aan de oppervlakte. Ik heb 17 jaar in de Amsterdamse wijk Slotervaart gewoond. Destijds stond de wijk slecht bekend terwijl ik er mijn mijn gezin prima woonde. Ik ging mij afvragen waardoor dat kwam en realiseerde me dat dit voornamelijk te maken had met de relaties die in de buurt had en de verbanden en verhalen die ik snapte, doordat ik er al langer woonde.

Toen ik vervolgens een student tegen kwam die mij vertelde dat hij elke week bij een patatzaak kwam, omdat de eigenaar hem had gevraagd bijles te geven aan zijn 14-jarige dochter, viel bij mij het kwartje. Ik ben toen begonnen met dat mini-verhaaltje en heb de destijds 14-jarige dochter Burcu van snackbarhouder Abi in de Jan Tooropstraat gevraagd welke relatie zij in de buurt had, doordat ze bij elkaar in de buurt woonden. Zo belandde ik in ’scene 3’ van het tekeningetje, waar Burcu en haar vriendin Sanne van de lagere school, het zusje van Sanne ophalen van diezelfde lagere school. En zo zet de 21-delige serie zich voort en loopt rond, doordat de laatste persoon weer bij Abi in de patatzaak komt.

Vervolgens heb ik nog vier andere serie volgens dit idee gemaakt. Ze zijn (interactief) te zien op: www.buurtbanden.nl Door over de foto’s te scrollen, kan de bezoeker de personen vinden die de schakels vormen naar een volgende foto. Het scrollhandje verandert in een aanwijzend handje wanneer je de juiste persoon hebt gevonden.”

“Het onderzoek is een wezenlijk onderdeel van mijn werk. Daarom raak ik graag in een vroeg stadium betrokken bij projecten waarbij relaties van mensen met elkaar en hun omgeving relevant zijn.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

“Twee dingen die ik graag verder uitbouw:

1) Ik heb ontdekt dat het onderzoek een wezenlijk onderdeel is van mijn werk. Daarom raak ik graag in een vroeg stadium betrokken bij projecten waarbij relaties van mensen met elkaar en hun omgeving relevant zijn. Vervolgens creëer ik aan de hand van dat onderzoek ’scenes’ om vervolgens met die verschillende ’scenes’ een verhaal te vertellen/te laten zien.

2) Door het werk uit de series Buurtbanden weten ontwerpers, stedenbouwkundigen en architecten mij steeds beter te vinden. Vaak creëer ik scenes in de omgevingen die mede door hen zijn ontworpen. Het blijkt echter ook dat je scenes kan ontwerpen die nog niet zijn gerealiseerd. Door met relatief eenvoudige ruimtelijke middelen én door de betrokken personen letterlijk in dit toekomstbeeld te betrekken, creëer je een waarde die er nog niet is. Tegelijkertijd is het een speelse manier om na te denken over de toekomst. Re-enactment is het naspelen of uitbeelden van historische gebeurtenissen, meestal op de plaats waar deze oorspronkelijk plaatsvonden. Wat ik doe noem ik pre-enactments. Kijk maar eens op: https://www.rufusdevries.nl/onderzoek-pre-enactment “

Unseen Photo Fair

18 september 2021

Ook dit jaar was FotoLabKiekie druk bezig met de voorbereidingen van Unseen Photo Fair. Voor verschillende galleries uit binnen- en buitenland...

Lees verder
Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Privacy verklaring
Content Copyright ©2020
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS