Home » Geen categorie » Interview Stijn Hoekstra

Interview Stijn Hoekstra

Stijn Hoekstra studeerde in 2008 af als cinematograaf aan het HK in Utrecht. In de loop der jaren heeft Stijn zijn carrière gebouwd op het vertalen van zijn visie in betekenisvolle beelden. Hij staat bekend om zijn enthousiaste benadering van werk en leven. Naast cinematografie begon hij te fotograferen als commercieel fotograaf voor een breed scala aan merken. Zijn stills hebben een rijke verhalende kwaliteit en drukken zijn liefde voor het vertellen van verhalen uit. Naast zijn werk in opdracht, houdt hij ervan om de wereld rond te reizen voor zijn persoonlijke werk, waar hij ronddwaalt en de straten verkent op zoek naar die ene foto.

© Stijn Hoekstra

Hoe ben je in de fotografie en film terechtgekomen?

“Na mijn studie aan de kunstacademie in Utrecht ben ik begonnen op verschillende film- en televisiesets als camera-assistent. Ik nam hier altijd mijn fotocamera mee naartoe en na een productie deelde ik altijd de behind the scenes met de rest van de crew. Als cameraman begon ik ook steeds meer zelf te draaien, maar mijn fotocamera zat altijd om mijn nek. Voor een klus waar ik het camerawerk voor verzorgde wilden ze ook fotografie hebben in dezelfde stijl. Dit pakte ik aan en voor ik het wist mocht ik alle campagnes schieten. Tijdens deze periode heb ik ontzettend veel geleerd. Fotografie kreeg steeds meer de overhand en vanuit mijn oude contacten in de filmwereld werd ik toen steeds vaker benaderd om fotografie te doen.”

© Stijn Hoekstra

Hoe ben je toen bij Unit het fotoagentschap terecht gekomen?

“Omdat ik nog niet alle fijne kneepjes uit het fotografievak kende, ben ik eerst bij foto-agentschap Pim Thomassen en Unit langs geweest om zo te kunnen assisteren bij verschillende fotografen. Na een reis van vier weken door Cuba en New York was mijn portfolio weer uitgebreid en stuurde ik mijn up-to-date website naar verschillende contacten door. Het fotografieagentschap Unit stond ook in de lijst en zij belden me met het nieuws dat ze me heel graag wilden vertegenwoordigen. Tegenwoordig werk ik voor verschillende merken als reclamefotograaf en mag ik voor reistijdschriften naar de mooiste bestemmingen vliegen. Al is dat afgelopen jaar door het coronavirus compleet stilgevallen.”

© Stijn Hoekstra

Als je moest kiezen tussen fotograferen of regisseren, wat werd het dan? En hoe vult het elkaar aan?

“Als ik zou moeten kiezen tussen fotograferen of regisseren dan zou ik voor fotograferen kiezen. Dit heeft voor een groot deel te maken met mijn vrije werk. Het alleen op pad gaan en momenten vangen zonder deze te regisseren vind ik de leukste uitdaging. Als cameraman werk je meestal met een regisseur. Het prettige hiervan is dat ik me als cameraman kan focussen op het beeld en het stukje regie kan overlaten aan de regisseur. Bij commerciële opdrachten in de fotografie komt het regisseren wel weer om de hoek kijken, dit is echter vaak een samenwerking met een artdirector. Samen bekijken en proberen wat het beste werkt brengt me vaak op nieuwe ideeën die ik daarvoor wellicht niet had bedacht.”

© Stijn Hoekstra

Hoe zou je jouw stijl het beste kunnen omschrijven?

“In mijn stijl laat ik me heel erg leiden door lijnenspel en licht. Ik zoek naar spannende kaders die mijn verhaal versterken. Mijn fotografie wordt vaak omschreven als filmisch, iets wat ik onbewust toepas, maar zich vaak uit in kadrering, licht en color-grading. Bij het verhalende in mijn fotografie wil ik niet alles invullen. Dat laat ik aan de kijker over, ik geef ze slechts een voorzetje.”

© Stijn Hoekstra

Wat fotografeer je het liefst in je vrije werk?

“Voor mijn vrije werk ben ik het liefst op een nieuwe plek, ik vind het lastig om te fotograferen in de stad waarin ik woon. Als ik voor een klus in het buitenland ben, probeer ik altijd een paar dagen extra bij te boeken, of ik gebruik mijn vrije uurtjes om te besteden aan vrij werk. Daarvoor trek ik het liefst de stad in. Soms doe ik van tevoren research naar bepaalde wijken die tof zijn, maar meestal begin ik gewoon met lopen. Elke stad heeft weer zijn eigen licht en kleuren die mij altijd boeien.

© Stijn Hoekstra

Omschrijf je ideale beeld. Wat is het waar je naar op zoek bent?

“Mijn ideale beeld bestaat uit een stadse omgeving, modern of oud, met het liefst één onderwerp. Dit bleek nog best een uitdaging in steden als New York en Tokyo, maar met een beetje geduld wist ik dit toch nog te vangen. Ook tijdens het begin van de covidpandemie. De straten waren leeg en verlaten waarin slechts een handjevol mensen zich bewoog. Toen de avondklok in Nederland begon, wist ik nog niet goed hoe ik dit wilde vastleggen, maar dat veranderde begin februari toen de stad werd bedekt onder een laag sneeuw.

© Stijn Hoekstra

Wat trekt jou zo aan in het stadsleven?

“Het stadsleven trekt mij zo aan, omdat je heel duidelijke lijnen hebt. Die zet ik graag in bij mijn fotografie. Verder heb je in een stadse omgeving heel duidelijk een onderwerp. Dit kan een persoon zijn maar ook een auto of gebouw. In die combinatie schiet ik het liefst mijn beelden, waarbij mijn onderwerp zich beweegt in een stad.”

© Stijn Hoekstra

Met wat voor project ben je nu bezig en wat zit er aan te komen?

“Op dit moment ben ik vooral bezig met commerciële klussen, ik heb het geluk dat ik voor steeds grotere merken mag fotograferen. Vóór Covid-19 stonden er nog een aantal reizen op de planning, in opdracht maar ook voor mijn vrije werk. Ik verwacht niet dat die dit jaar nog worden ingehaald. Gelukkig kan ik nog wel even teren op de reizen die ik heb gemaakt.”

Dit interview met Stijn Hoekstra is ook te lezen in Kiekie no.32 The Urban Issue

Interacting with Nature

24 januari 2022

LAATSTE WEEK INZENDEN 'Interacting with Nature'🌎 ' '‘Ik benader natuurfotografie vooral ook als kunstvorm. Voor mij is belangrijk hoe de...

Lees verder
Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

 

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Privacy verklaring
Content Copyright ©2020
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS