Home » Geen categorie » Susanne Stange – AOW

Susanne Stange – AOW

Er is weer een nieuwe lichting fotografen afgestudeerd! Deze keer: Susanne Stange, net afgestudeerd aan de fotoacademie. De onderwerpen die Susanne fotografeert hebben te maken met een verzet tegen de norm. Haar beelden zijn een balans tussen tragedie en komedie.

Hoe ben je begonnen met fotografie?

“Op mijn 14e kocht ik een compacte camera van mijn gespaarde geld wat ik had verdiend met de verkoop van Koek en Zopie op natuurijs. Ik fotografeerde alles, maar dan ook alles. De camera ging altijd mee en fotografeerde veel in het voorbijgaan.

Een jaar later kreeg mijn moeder een Canon camera. Zoals zo vaak, gebruikte ik de ‘interessante’ cadeautjes van mijn moeder en zou ik haar wel even leren hoe de camera werkt (Echter moet dit nog steeds gebeuren, haha). Ik begon met het fotograferen van naaste familie en vrienden maar al snel verplaatste ik mij naar de andere mensen in het dorp. Waarbij ik in de loop van de tijd specifiek opzoek ging naar alternatieve mensen in het dorp.

Na de middelbare school heb ik de opleiding Pedagogisch Werker Jeugdzorg voltooid om gesprekken te kunnen voeren en te ondersteunen waar mogelijk. Ik wou wat voor andere mensen betekenen. Tijdens mijn loopbaan ben ik een studie gaan volgen op de Academie omdat ik alsnog fotograaf wou worden en verhalen wou vertellen door middel van fotografie.”

“De onderwerpen die ik fotografeer hebben te maken met een verzet tegen de norm.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“De onderwerpen die ik fotografeer hebben te maken met een verzet tegen de norm. Het dorp waarin ik leef en ben opgegroeid gebruik ik als uitvergroting van de samenleving. Het is een plek waar dingen zijn zoals ze zijn en niet zullen veranderen.

Visueel zijn mijn beelden herkenbaar door een vormgevoel, kleurgebruik en locatie. De beelden zijn een balans tussen tragedie en komedie.”

Waar gaat je afstudeerproject over en hoe ben je te werk gegaan?

“Mijn inspiratiebron voor dit project is mijn vader. Mijn vader is op jonge leeftijd begonnen met werken en moet nog een aantal jaren werken tot aan zijn pensioen. Hij doet met veel plezier zijn werk. Hij merkt dat zijn hoofd nog wil maar zijn lichaam niet meer door het fysiek zware werk wat hij altijd heeft gedaan.

Ik ben vervolgens onderzoek gaan doen en zo is ook uit onderzoek gebleken dat de AOW-leeftijd voor verschillende beroepen niet haalbaar is. Hierbij gaat het voornamelijk om de lager opgeleiden. Zij hebben fysiek zwaar werk en beginnen op jonge leeftijd met werken. Zij werken meer dienstjaren maar krijgen minder pensioen dan hoger opgeleiden.”

“Heb vertrouwen in jezelf, zo kom je bij je eigen handtekening.”

Wat is de grootst les die je hebt geleerd op de academie?

“Op de Academie ga je verschillende onderwerpen fotografen om zo bij je eigen handtekening uit te komen. Blijf bij jezelf. Denk niet te veel in hokjes en vakjes maar laat het gebeuren. Heb vertrouwen in jezelf, zo kom je bij je eigen handtekening. Verder heeft de Academie mijn kijk op de samenleving verbreed door bewustwording hiervan.”

Welke plannen heb je voor de toekomst?

“Wat mij gelukkig maakt is Fulltime fotograaf zijn. Op dit moment zijn er mooie samenwerkingen aan het ontstaan en hopelijk volgen er nog meer. Ik zou graag voor opdrachtgevers willen werken en daarnaast ruimte nemen om onderwerpen te onderzoeken, uitwerken en fotograferen. En ik zal mijn moeder gaan leren hoe de Canon camera werkt.”

susannestange.com

 

Unseen Photo Fair

18 september 2021

Ook dit jaar was FotoLabKiekie druk bezig met de voorbereidingen van Unseen Photo Fair. Voor verschillende galleries uit binnen- en buitenland...

Lees verder
Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Privacy verklaring
Content Copyright ©2020
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS