Home » Geen categorie » To Huidekoper – m e i s j e o m g e k e e r d

To Huidekoper – m e i s j e o m g e k e e r d

Er is weer een nieuwe lichting fotografen afgestudeerd! Deze keer: To Huidekoper, net afgestudeerd aan de fotoacademie. Als beeldend kunstenaar laat To Huidekoper zich leiden door de verborgen verhalen van het lichaam. Ze zoekt daarin de waarheid; het koude eerlijke.

“Als je mij op een onbewaakt moment vraagt wie ik ben of wat ik doe, begin ik standaard bij het eind. Met wollige woorden, met steevast verkeerde keuzes, kom ik soms bij het begin.

Ik ben meisje omgekeerd.”

Hoe ben je begonnen met fotografie?

“Van jongs af aan ben ik gefascineerd door wat beeld met je kan doen. Ik groeide op tussen de etsen en zwarte inkt van mijn moeder en ontwikkelde al vroeg een verfijnd oog voor esthetiek en schoonheid met een zwart randje.

Als puber stond ik alle vakanties koortsig bij de Hema 400 iso filmrolletjes in te slaan. Mijn kleine, nietszeggende cameraatje was heilig. Maar zoals velen van ons, gevormd voor het draaien van de economie, heb ik me eerst verrijkt met een aantal commerciële banen. Totdat het me opbrak en mijn creativiteit de overhand nam. Ik kon niet anders dan deze weg inslaan.”

“In mijn atelier volg ik intuïtief wat mijn lijf me te vertellen heeft. Zonder kop.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Als beeldend kunstenaar laat ik me leiden door de verborgen verhalen van het lichaam. Het lijf weet. In mijn atelier volg ik intuïtief wat mijn lijf me te vertellen heeft. Zonder kop. Ik zoek daarin de waarheid; het koude eerlijke.

De monochrome kunstwerken creëer ik door gebruik te maken van verschillende technieken, waaronder carbon op ets papier. Beelden zijn geïnspireerd op het heden en verleden, waar het vrouwelijke lichaam een grote rol speelt.

Daarnaast werk ik met tegenstrijdigheden. Het licht, de donkerte. Zacht, hard. Ruw, teder. Secuur, lomp. Elementen die zichtbaar zijn in het werk, de materialen, maar ook zeker in de werkwijze.”

Waar gaat je afstudeerproject over en hoe ben je te werk gegaan?

“Voor mijn eindexamen heb ik een reeks geselecteerd waar je de patronen en gedachten van mijn ouders en voorouders in terug vindt. Je kijkt als het ware door een filter van herinneringen.
Le Reste
je n’ai pas
Het proces verliep eigenlijk heel organisch. Gek genoeg was het zo logisch wat ik deed. Terwijl ik niet iets vanzelfsprekends aan het maken ben. De weg naar het eindexamen vormde mijn beeldtaal steeds sterker en het verhaal, de juiste woorden vinden, druppelde onlogisch en inconsequent, maar net op tijd, binnen. Corona gaf me lekker wat extra tijd om alles rond te krijgen.”

“Ik zal hoe dan ook door blijven ontwikkelen en, hopelijk, de wereld veroveren met mijn werk.”

Wat is de grootst les die je hebt geleerd op de academie?

“Waarom doe je, wat je doet? Wat heb ik te vertellen? En wat onderscheid jou van al die andere talenten? Ik hoor het mijn mentor nog zeggen. Vragen die als een loep door mijn hoofd gaan. Je zou me ’s nachts kunnen wakker maken voor de antwoorden. Maar ze motiveren mij om authentiek te zijn. Mijn eigen weg te bewandelen. Ik ben zo genadeloos ambitieus op dit vlak, dat ik er zelf bijna van schrik. Ik zal hoe dan ook door blijven ontwikkelen en, hopelijk, de wereld veroveren met mijn werk.”

Welke plannen heb je voor de toekomst?

“Een internationale carrière en een atelier aan huis. De komende tijd ga ik me vooral richten op het bezoeken van galeries en festivals. Kijken waar er een klik is en waar mijn werk een mooie toevoeging kan zijn. Ik heb er al een paar op het oog die me heel interessant lijken. Daarnaast ga ik, na een enorme zomerse beren slaap, om te bevatten wat er allemaal is gebeurd de afgelopen tijd, weer lekker aan het werk en staat er een expositie op de planning voor oktober.”

www.tohuidekoper.com

Unseen Photo Fair

18 september 2021

Ook dit jaar was FotoLabKiekie druk bezig met de voorbereidingen van Unseen Photo Fair. Voor verschillende galleries uit binnen- en buitenland...

Lees verder
Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Privacy verklaring
Content Copyright ©2020
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS