Home » Geen categorie » Via een omweg naar het eindexamen: Daphne Oude Geerdink

Via een omweg naar het eindexamen: Daphne Oude Geerdink

Dat afstuderen op zichzelf al veel werk is weten we, maar wat als er een pandemie om de hoek komt kijken. Wat doe je dan en wat voor effect heeft dat op het proces? We hebben de vragen voorgelegd aan een paar eindexamen leerlingen. Deze week: Daphne Oude Geerdink (KABK Den Haag)

Hoe ben je begonnen met fotografie?

“Ik was eigenlijk altijd aan het tekenen of schilderen en ontdekte daardoor fotografie. Ik heb een voorbereidend jaar gedaan op ArtEZ in Enschede. Ik merkte daar dat de fine art richting niet voldoende mijn interesse dekte en heb toen de keuze gemaakt om echt voor fotografie te kiezen.”

Hoe ziet afstuderen er in deze tijden uit?

“Naast mijn eigen werkschema die nu omgegooid is, ziet het afstuderen er nu ook heel anders uit. Alle lessen en meetings gaan nu online via Teams of Zoom, wat toch een hele andere dynamiek heeft. Samen door een werkboek bladeren, even snel een foto edit maken, met foto’s schuiven, knippen en plakken gaat niet. Dat zijn wel dingen die ik echt mis, de interactie met docenten maar zeker met klasgenoten. Ik was mij al heel bewust dat feedback van klasgenoten heel erg van belang was, maar het benadrukt het nu extra. Gelukkig heb ik met een aantal vrienden en klasgenoten afgesproken om toch online werkmeetings te houden, maar dan ieder vanuit huis, in plaats van in de bieb of in een cafe. Het voelt heel gek om eigenlijk af te studeren vanuit huis.”

“Iedereen kan gevoelens van somberheid, eenzaamheid, rusteloosheid en verdriet voelen en herkennen, alleen sommigen van ons voelen dit dagelijks. Hoe visualiseer je iets wat vaak niet te zien is aan de buitenkant?”

Waar gaat je afstudeer project over en hoe ben je te werk gegaan?

“In mijn afstudeer project I Am OK ben ik op zoek naar het visualiseren van mentale problemen en probeer ik hierbij verbintenis te zoeken. Iedereen kan gevoelens van somberheid, eenzaamheid, rusteloosheid en verdriet voelen en herkennen, alleen sommigen van ons voelen dit dagelijks. Hoe visualiseer je iets wat vaak niet te zien is aan de buitenkant?

Dit project is ontstaan door gesprekken tussen mij en vrienden over mental health. Ikzelf (en veel van mijn vrienden) lopen al jaren met mentale klachten, waardoor we elkaar vaak beter begrijpen omdat we soortgelijke situaties zelf hebben meegemaakt. Ik merkte op dat er nog steeds weinig begrip en taboe heerst over mentale klachten. Het is heel moeilijk uit te leggen aan iemand die het niet snapt, wat er in je hoofd om gaat. Ik probeer het te verduidelijken door foto’s en text, om hopelijk meer inzicht te kunnen geven voor buitenstaanders en comfort te bieden aan lotgenoten.”

Is er iets veranderd in je proces door corona?

“Voor de covid-19 was ik actief aan het samenwerken met verschillende vrienden en familieleden. In mijn werk vind ik het heel belangrijk om echt samen tot een beeld te komen, zodat het niet alleen bij mijn interpretatie blijft. Hierin vond ik het belangrijk om hen te portretteren maar daarin dus samen tot een beeld komen wat gevoelsmatig klopt. Helaas heb ik dit vrij snel moeten stopzetten omdat veel mensen in mijn kring in een risicogroep zaten. Hierdoor heb ik mijn plan moeten omgooien en heb ik het meer vanuit eigen perspectief en heel intuïtief gefotografeerd.

Ik merkte dat door het veel thuis zitten mijn eigen mental health ook achteruit ging en dit heb ik geprobeerd vast te leggen in een soort ‘dagboek beelden’. Deze twee manieren van fotograferen heb ik nu samengevoegd in het project. Mijn plan is om na de Covid-19 nog verder te gaan met fotograferen en samenwerken, zodra dit weer veilig is.”

“Ik werk altijd heel erg intuïtief en door te fotograferen ga ik observeren en kom ik erachter wat ik precies wil zeggen.”

Wat is de grootste les die je hebt geleerd op de academie?

“Pfoe, een heleboel verschillende dingen eigenlijk. Een daarvan is dat ik heb geleerd om te vertrouwen op mijn intuïtie. Wanneer ik aan een nieuw project begin, weet ik in grote lijnen welke richting ik ermee op wil, maar lukt het mij niet om een exact stappenplan uit te schrijven. Ik werk altijd heel erg intuïtief en door te fotograferen ga ik observeren en kom ik erachter wat ik precies wil zeggen. Ik paste hierdoor niet altijd goed in het plaatje als rolmodel student, maar ontdekte daardoor wel wat mijn werkwijze is. De academie heeft zeker wel in grote mate mij gevormd als fotograaf, hierdoor ben ik ook compleet overgestapt op analoog fotograferen. Toen ik op de academie begon stond ik heel anders in mijn schoenen dan nu en als ik erop terug kijk zie ik dat ik enorm gegroeid ben als persoon en fotograaf.”

daphneoudegeerdink.com

From the archives X Elmer de Haas

8 juli 2020

In onze wekelijkse serie From The Archives vertelt een fotograaf het achtergrond verhaal van zijn of haar favoriete foto. Deze week: Elmer de...

Lees verder
Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Privacy verklaring
Content Copyright ©2020
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS