Home » Geen categorie » Via een omweg naar het eindexamen: Jessica Nap

Via een omweg naar het eindexamen: Jessica Nap

Dat afstuderen op zichzelf al veel werk is weten we, maar wat als er een pandemie om de hoek komt kijken. Wat doe je dan en wat voor effect heeft dat op het proces? We hebben de vragen voorgelegd aan een paar eindexamen leerlingen. Deze week: Jessica Nap


Hoe ben je begonnen met fotografie?

“Bladerend in familie fotoboeken zocht ik op jonge leeftijd naar mooie kleuren en werd ik enthousiast van foto’s die rond uitgeknipt waren. Zelf fotograferen begon in de zomervakanties. Met een compact camera legde ik alle salamanders, uitzichten en gezichtsuitdrukkingen van mijn broertje vast. Het werd serieuzer toen ik tijdens mijn vorige opleiding Fashion Design het vak fotografie kreeg. Voor het eerst maakte ik stillevens en lookbook shots. Ik had veel meer grip op de foto’s dan op de ontwerpschetsen die ik maakte. In het nieuwe studiejaar begon ik aan de bachelor Fotografie.”

“Normaal en abnormaal kunnen niet zonder elkaar. Door een abnormaal element toe te voegen benadruk je tegelijkertijd de normaliteit.”

Hoe ziet afstuderen er in deze tijden uit?

“Video bellend op de bank met een laptop op schoot. Bijna alles gaat online. Soms is het lastig dat je weinig directe reacties op je werk ontvangt en niet kan rondschuiven met fysieke prints. Aan de andere kant geeft het nieuwe mogelijkheden tot presenteren en gaat er weinig tijd verloren. Het ene moment heb je een video call over je project, de minuut daarna kan je meteen weer verder werken.”

Waar gaat je afstudeer project over en hoe ben je te werk gegaan?

“Mijn project gaat over thuis. Thuis is een vertrouwde plek. In de crèmekleurige keuken leerde ik eten. Het 32 jaar oude toilet bestaat al langer dan ikzelf. Van de trap aflopen klinkt nog steeds hetzelfde. Omdat ik al zolang op deze ene plek ben, vraag ik me af of er verrassende dingen kunnen gebeuren. Als de muren op me af komen, zoek ik naar vermaak. Wat gebeurt er als mijn fantasie wordt losgelaten in het midden van huiselijke scènes?

Dit project startte vanuit mijn scriptie ‘What is normal?’. In de scriptie zoek ik naar een antwoord op vragen als: waar komt het woord vandaan, wat zeggen filosofen hierover, en hoe beïnvloedt je omgeving je visie op normaal? Normaal en abnormaal kunnen niet zonder elkaar. Door een abnormaal element toe te voegen benadruk je tegelijkertijd de normaliteit. In dit project doe ik iets soortgelijks. In huiselijke scènes verander ik een element naar abnormaal. Een abnormaal formaat, een abnormale hoeveelheid of een abnormale eigenschap. Het is een spel met de verwachting. In een keuken kook je en in de gootsteen was je je handen met wat zeep. Of niet?”

“Omdat ik al zolang op deze ene plek ben, vraag ik me af of er verrassende dingen kunnen gebeuren. Als de muren op me af komen, zoek ik naar vermaak.”

Is er iets veranderd in je proces door corona?

“De laatste maanden was ik bijna elke dag thuis. De situatie bepaalde het onderwerp van mijn serie. Alle foto’s zijn in of rond dit specifieke huis gemaakt. Mijn eerste probeersel was een studio foto zonder enige context, met een grijze achtergrond. Doordat het project zo is veranderd past deze foto er niet meer bij. De huiselijke omgeving is nu een van de belangrijkste elementen.”

Wat is de grootste les die je hebt geleerd op de academie?

“In het begin van de opleiding waren er veel verschillende opdrachten die lang niet allemaal leuk waren of nuttig leken. Juist door te experimenteren met verschillende vormen van fotografie en door heel veel werk te maken kom je er meer en meer achter wat je aanspreekt. Door deze opleiding heb ik een eigen werkwijze ontwikkeld en werd duidelijk dat fotografie het belangrijkste medium is waar ik mijn ideeën in realiteit kan brengen.”

jessicanap.com

Interview Juul Vullings

24 september 2020

Klaar met je studie, alles zelf doen, de wereld in, je kent het wel. Wie zijn de nieuwe lichting fotografen, wat is hun visie en hoe gaan ze te werk?...

Lees verder
Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Privacy verklaring
Content Copyright ©2020
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS