Home » Geen categorie » Via een omweg naar het eindexamen: Michelle Piergoelam

Via een omweg naar het eindexamen: Michelle Piergoelam

Dat afstuderen op zichzelf al veel werk is weten we, maar wat als er een pandemie om de hoek komt kijken. Wat doe je dan en wat voor effect heeft dat op het proces? We hebben de vragen voorgelegd aan een paar eindexamen leerlingen. Deze week: Michelle Piergoelam (KABK Den Haag)

Hoe ben je begonnen met fotografie?

“Op de middelbare school waar ik zat had je een vak dat heette ‘Art&Design’, daar werkte je met verschillende dingen als film, fotografie, photoshop etc. Daar heb ik een basis geleerd en vanaf dat moment wist ik al dat ik hiermee verder wilde gaan. Ik ben na de middelbare school gelijk naar de Fotovakschool gegaan. Eenmaal afgerond wist ik niet zo goed wat ik nou écht het liefst wilde fotograferen, de techniek had ik onder de knie. Naast de commerciële kant die ik op Fotovakschool heb geleerd, was ik wel heel nieuwsgierig naar wat de kunstacademie mij kon brengen. Ik wilde mijzelf meer als fotograaf ontwikkelen.”

Hoe ziet afstuderen er in deze tijden uit?

“Studeren in de corona tijd is in je eigen “bubbel” leven: ik werkte vanuit huis, tijdelijk geen werkopdrachten en geen sociale verplichtingen, maar daardoor had ik wel de volle focus op mijn afstudeerproject. Klassikale lessen werden voornamelijk gereduceerd naar individuele feedback meetings. Online meetings hebben voordelen zoals dat je er meerdere kan hebben of gelijk aan de slag gaan met de feedback. Maar het kost wel extra veel tijd wanneer je iets moet uitleggen, normaal leg je prints op tafel of blader je even door een dummy heen. Nu moet je het middels een filmpje laten zien en echt alles uitleggen omdat het via film misschien toch minder goed overkomt.

Normaal gesproken zouden we nu (eind juni/ begin juli) de afstudeershow al klaar hebben staan om ons werk te laten zien aan publiek, maar door de corona crisis is de show verplaatst naar september. Ik kan alleen maar hopen dat het dan allemaal wel door kan gaan. Doordat (bijna) alle afstudeershows niet door konden gaan in juli zijn er wel alternatieven bedacht. Organisatie NEST heeft ‘Call for graduate(s)’ in het leven geroepen, waarbij afstuderende studenten van alle kunstacademies hun werk konden inzenden voor een buitenexpositie. Ik was erg blij om te horen dat ik een van de geselecteerde ben. Van de geselecteerde afgestudeerde zal vanaf 1 juli twee weken werk van hen hangen op ruim 400 poster-reclameplekken in Den Haag en Amsterdam. Dus mocht je binnenkort daar in de buurt zijn kom je misschien wel een foto van mij tegen.”

“Doormiddel van herinneringen en verbeeldingskracht visualiseert het project de verhalen van de Anansi-vertellers en de Angisa-vouwster, op een manier waarop deze tradities ons een glimp laten zien van de jaren van slavernij.”

Waar gaat je afstudeer project over en hoe ben je te werk gegaan?

“In mijn projecten verwerk ik vaak een cultureel verhaal. Mijn interesse begon toen ik er achter kwam dat in alle culturele verhalen een kern van waarheid zit, dit verteld veel over het de leefwijze van de des betreffende cultuur. Voor mijn afstudeerproject begon ik met het lezen van de Surinaamse verhalen over Anansi de spin , ik was geboeid over de karakters en hun doen en laten. Ik ben toen verder gaan zoeken naar de kern, waarnaar ik er achter kwam dat het gerelateerd was aan het slavernijverleden. Dit project werd een zoektocht naar oude verhalen, hun kracht en betekenis.

Mijn afstudeerproject ‘The untangled tales’ gaat over twee verschillende code talen in Suriname tijdens de slavernij. Één daarvan zijn de verhalen over Anansi de spin en de ander over het vouwen van een Angisa (een hoofddoek). Beide verhalen werden vroeger gebruikt om onderling te communiceren zonder dat de slaafhouder wist waar het over ging. Voor dit project ben ik opzoek gegaan naar de kennisdragers van de Anansi verhalen en Angisa hoofddoeken. Doormiddel van herinneringen en verbeeldingskracht visualiseert het project de verhalen van de Anansi-vertellers en de Angisa-vouwster, op een manier waarop deze tradities ons een glimp laten zien van de jaren van slavernij.”

Is er iets veranderd in je proces door corona?

“Het geen wat is veranderd door corona en wat uiteindelijk mijn project heeft gemaakt tot wat het nu is, is de volle focus op het project. Je kan daardoor sneller dingen uitproberen, keuzes en vooral stappen maken. Dit is daarom zeker iets wat ik in mijn gedachten houd wanneer ik weer met een volgend project begin.”

“Reflecteren helpt je zelfbewust te zijn en de volgende stap te zetten.”

Wat is de grootste les die je hebt geleerd op de academie?

“De grootste les die ik heb geleerd, dit vind ik een lastige vraag.. De afgelopen vier jaar hebben we zo veel gedaan en heb ik zo veel geleerd, als ik er één moet kiezen denk ik dan toch het reflecteren op je werk. Dit is een belangrijk onderdeel geweest voor mij om er achter te komen waar mijn interesses liggen binnen de kunstfotografie. Reflecteren helpt je zelfbewust te zijn en de volgende stap te zetten.”

www.michellepiergoelam.com

Interacting with Nature

24 januari 2022

LAATSTE WEEK INZENDEN 'Interacting with Nature'🌎 ' '‘Ik benader natuurfotografie vooral ook als kunstvorm. Voor mij is belangrijk hoe de...

Lees verder
Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

 

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Privacy verklaring
Content Copyright ©2020
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS